Hlavní obsah

Zapomeňte na staré papírové tapety s univerzálním vzorem. Dnes je v kurzu moderní varianta, která se netrhá

Jak doplnit interiér pomocí tapet, radí designérka Babeta Ondrová.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Nástěnné tapety připomínají řadě lidí doby dávno minulé a do interiéru proto raději volí nátěr. Podle designérky Babety Ondrové jsou ale tapety v kurzu i dnes, stačí zvolit ten správný vzor vzhledem k proporcím místnosti.

Článek

Hlavním rozdílem, kterým tapety za poslední roky prošly, je změna materiálu. Místo dobře známých papírových tapet se dnes k jejich výrobě hojně využívá vlies, který má oproti papíru jednu nespornou výhodu, a to především při jejich odstraňování.

„Vlies je buničina, ve které je vetkané textilní vlákno, tudíž ji to zpevní a pak ji můžeme sundat najednou,” popisuje výhodu dnešních tapet designérka Babeta Ondrová, která je sama jejich velkou milovnicí.

„Doma jsem jimi obklopená, ale já jsem extrém. Často je měním, protože já mám změnu strašně ráda a baví mě je střídat jako kabáty. Jasně, že to není úplně ekonomické ani ekologické, ale mě to baví,” dodává. Může tím kohokoliv inspirovat při potřebě změnit styl obýváku, ložnice nebo třeba chodby. Pouhá změna tapety na jedné stěně totiž stačí k celkové proměně atmosféry místnosti.

Co se týká vzorů, nelze univerzálně doporučit jeden, který by vyhovoval každé místnosti.

„Záleží, jestli máte malou, nebo velkou místnost. Když dám do malého prostoru velký motiv, tak ho ani neuvidím, protože nemám dostatečný odstup, a ani nevyzní," popisuje základní pravidlo Ondrová. Pak je také důležité se zaměřit na barvu a nenechat se designérem „natlačit” do motivu, který vám tak úplně „nesedí”.

Ten, kdo bude v místnosti s tapetou žít, jste totiž vy, takže vybírejte pečlivě. Jeden ze vzorů, který je dnes oblíbený, jsou jednoduchá černá písmena na bílém podkladě. Na další vzory, třeba i do dětského pokoje, se můžete podívat v úvodním videu.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:
Tapety

Doporučované