Hlavní obsah

Očkovacím sítem propadají ti nejstarší

Ochránit ty nejzranitelnější, to měla být od začátku strategie při koronavirové pandemii. Jenže se stoupajícím věkem stále více seniorů zůstává mimo systém očkování.

Reklama

Článek

Seznam Zprávy získaly další porci dat, která nejsou primárně určena pro veřejnost. Vyplývá z nich, že zatímco se možnost vakcinace otevírá pořád mladším věkovým skupinám, v nejohroženější věkové kategorii 80 a více let je se stoupajícím věkem stále menší podíl očkovaných seniorů.

Podíl očkovaných lidí nad 80 let s rostoucím věkem klesá. V kategorii 80–84 let jich první dávku dostalo 77,5 %, v dalších věkových skupinách však proočkovanost klesá. Ve věku 85–89 let dostalo alespoň jednu dávku 72,5 % lidí z populace, v kategorii 90–94 pak 66,6 % a nad 95 let už jen něco málo přes polovinu (57,7 %).

Ve věkové skupině mezi 75 a 79 lety dostalo alespoň jednu dávku vakcíny 75 % lidí.

Obdobná situace je u osob s ukončeným očkováním. Zatímco ve věkové skupině 80–84 let je plně vakcinováno 57,4 % osob, v nejstarší věkové skupině 95 a více let je podíl viditelně nižší: 42,8 %. Ve věkové skupině 75–79 let je plně vakcinováno 43,2 % osob.

A jak je vidět z grafu, i zde platí, že s rostoucím věkem proočkovanost klesá.

Fakticky to absolutních počtech znamená, že z celkové populace ve věku 80 a více let se vakcína zatím nedostala téměř k 70 tisícům lidí, z toho zhruba 45 tisícům ve věku mezi 80 a 90 lety a zhruba 20 tisícům lidí starších 90 let.

Mapa, v níž Seznam Zprávy denně sledují vývoj vakcinace v ČR, pochází z jiné várky neveřejných dat ÚZIS. V těchto datech však věková skupina 80+ není podrobněji strukturována.

Dle zjištění Seznam Zpráv nemají tato data pravidelně k dispozici ani poslanci, ani jednotlivá hejtmanství, tedy o nich nevědí ani krajští koordinátoři pro vakcinaci.

Ústav zdravotních informací a statistiky (ÚZIS) od začátku podrobnými daty disponuje, poskytuje je jen výběrově a nárazově a není možné z nich vysledovat ani vývoj v čase.

Z poslední prezentace, kterou šéf ÚZIS Ladislav Dušek tento týden rozeslal poslancům, vyplývá, že ústav – a tedy i ministerstvo zdravotnictví coby jeho zřizovatel – pracuje s detailními daty o vakcinaci jen omezeně a neposkytuje podrobné analýzy ani zákonodárcům a představitelům krajů.

Kde neočkovaní senioři jsou? Nevíme

„Z registrovaných tvoří cca 15 % senioři 80+ a 45 % senioři ve věkové kategorii 70–79 let, 15 % věková kategorie 65–69 let, 9 % ve věku 60–64 let a zbývajících 16 % představují chroničtí pacienti a ostatní do 60 let,“ uvádí v prezentaci ÚZIS.

Nejstarších lidí ve věku 80 a více let je u praktiků registrováno relativně málo, lékaři navíc stále kritizují pomalou a nerovnoměrnou distribuci vakcín.

Šéf České lékařské komory Milan Kubek opakovaně ministerstvu zdravotnictví navrhoval, aby k velkým očkovacím centrům přináležely mobilní jednotky, které budou očkovat v sociálních zařízeních, ale i v domácnostech. Nebyl však vyslyšen a místo toho převzali část očkování na sebe praktičtí lékaři.

Lze dovozovat, že část seniorů zůstala zcela bez pomoci a přestože měli být očkováni prioritně, úplně propadli sítem. Důvodem může být i to, že neměli nikoho, kdo by jim pomohl s relativně složitou registrací a rezervací a postupně se na ně zapomnělo.

„My víme o věkové skupině 80+ jako celku, ale žádná další podrobněji strukturovaná data nemáme,“ řekl Seznam Zprávám koordinátor Středočeského kraje Martin Polák.

Kdo jsou a kde se nacházejí nejstarší senioři, neumí odhadnout. „Není vyloučeno ani to, že jim někdo zkraje pomohl s registrací, ale už nedostali pomoc se zadáním PIN a procesem rezervace termínu očkování a oni ze systému postupně zcela vypadli,“ říká Martin Polák. „Žádné údaje o tom, kolik takových lidí je ani kde se nacházejí, nemáme k dispozici.“

Tři čtvrtiny seniorů mají o očkování zájem

Částečné vodítko by mohli mít poskytovatelé sociálních služeb. Z jejich průzkumu na počátku vakcinace vyšlo, že o očkování má zájem 73 procent klientů z dotázaných zařízení. Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS ČR) uváděla, že většině domovů pro seniory chyběly vakcíny i dostatek informací od krajských koordinátorů očkování. Podobná situace byla také v domovech pro osoby se zdravotním postižením, kde provozovatelé rovněž nejčastěji zmiňovali nedostatek vakcín i málo informací.

Babiš: Vše funguje skvěle

„Vše funguje skvěle, turboočkování, technologie 21. století,“ prohlásil premiér Andrej Babiš o velkokapacitním centru v pražské O2 aréně, kde minulý týden natočil své propagační video. „Naše strategie je spíše zmenšovat počet očkovacích míst. Bylo jich 240 a teď už jich je pod 200. A spíš navyšovat kapacity velkých center,“ upřesnil Babiš.

Tato strategie ukazuje snahu otevřít možnost očkování co nejrychleji všem, kdo o ně stojí. V nejzranitelnější skupině ale v tuto chvíli pravděpodobně zůstává zhruba třetina lidí bez pomoci.

Detailní monitoring vakcinace podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Reklama

Doporučované