Hlavní obsah

Zapomenutý konflikt na východní Ukrajině: zájem médií opadl, lidé dál umírají

To, že o tom média neinformují, neznamená, že na Ukrajině stále neumírají lidé ve válce.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudě dle světových sdělovacích prostředků, jako by na východě Ukrajiny panoval už řadu měsíců relativní klid. Jenže vojáci i civilisté tam pořád čelí smrtelné hrozbě. Zaminované krajnice silnic, dělostřelecké přepady i výpadky elektřiny jsou každodenní realitou.

Článek

Na východě Ukrajiny mnohdy váznou i úplně základní věci, třeba dodávky vody. Lidé se každé ráno ptají, jestli jim půjde elektřina, kdy a zda se vůbec obnoví dodávky plynu. Rádi by si v zimním období zatopili dřevem, jenže většina stromů je už pokácená a zbytek si pro své potřeby zabrala ukrajinská armáda.

„Hlavní touhou tamních obyvatel je, aby konflikt skončil. Skoro si troufnu říct, že jim je jedno jak. Oni jsou prostě unaveni válkou,“ řekl Jiřímu Hoškovi v pořadu Mapa český dokumentarista Zdeněk Chaloupka. Ten do krizové oblasti už několik let pravidelně jezdí.

„V takzvané šedé zóně podél frontové linie bydlí v tuto chvíli 600 tisíc obyvatel. Doprava je tam složitá. Ne všechny obchody fungují. Složitý je i přístup ke zdravotní péči,“ poznamenává Ukrajinka Olena Ivantsiv, která má rodinu ve městě Mariupol.

V Televizi Seznam došla řeč i na to, že ve zbytku Evropy probíhá boj o výklad dění na východě Ukrajiny, kde se mísí autentické informace s polopravdami a výmysly pochybných serverů. Informační válka probíhá i v samotné oblasti konfliktu.

Ostatně - první velké boje probíhaly právě o vysílače. Na řadě míst dnes nechytnete ukrajinské, ale jen propagandistické, ruské kanály. Podrobnosti v úvodním videu.

Pod článkem si pak můžete pustit celý pořad Jiřího Hoška.

Mapa Jiřího Hoška: Zapomenutý konflikt na východě Ukrajiny. Aktuální zahraniční politika na sítích. A posvítíme si i na to, co obnáší přeprava zvířat do ciziny.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované