Hlavní obsah

Zařídil vyšetřování zakázky Jermanové. Přesto ho ODS dala na kandidátce nízko

Foto: Seznam Zprávy

Michal Pánek (ODS) zveřejnil v roce 2017 třaskavé výpočty, jak se podle něj ztrácejí při opravách středočeských silnic stamiliony. Tím si znepřátelil hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO).

Reklama

Kritizoval nás, ale to nebyl ten důvod. I 14. místo je volitelné, říká lídr ODS Martin Kupka.

Článek

Jestli středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nemá opravdu někoho ráda, pak je to Michael Pánek.

Má důvod. Krajský zastupitel za ODS šije už čtvrtým rokem do zakázek na opravy silnic - ostatně kvůli jeho zjištěním teď tendry vyšetřuje policie.

Pánek například upozornil, že krajská správa silnic zadává nápadně často zakázky stále stejným firmám, navíc často bez otevřené soutěže. A spočítal, že tím během tří let mohla přijít o víc než 600 milionů.

ODS ale teď ambiciózního Pánka zařadila pro podzimní krajské volby až na 14. místo. Což může být hraniční příčka - je otázka, jestli strana udělá tak dobrý výsledek, aby se z ní vůbec dalo do zastupitelstva ještě proklouznout.

„To 14. místo může být klidně už také nevolitelné,“ řekl Pánek. „Mrzí mě to, protože jsem té práci věnoval strašně moc času a energie. Ta práce měla výsledky. A čekal jsem, že právě podle těch výsledků se bude sestavovat kandidátka,“ dodal.

Populární, ale také kritik

O tom, proč si myslí, že jako jeden z nejviditelnějších opozičních zastupitelů a nejhlasitějších kritiků hejtmanky nedostal lepší místo, nechtěl Pánek příliš mluvit. „Chtěl jsem se té práci věnovat další čtyři roky, protože chci, aby byly v kraji lepší silnice,“ řekl pouze Pánek.

Proč jsou silnice ve středních Čechách děravé? Reportáž Seznam Zpráv z roku 2017.Video: Vojtěch Blažek

Každopádně když se na jaře volil lídr krajské kandidátky, postavil se proti šéfovi středočeské ODS a místopředsedovi strany Martinu Kupkovi (Pánek tehdy dostal po Kupkovi druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů z regionů). Na sněmu Kupku kritizoval - například proto, že podle něj málo razantně vystupuje proti ANO a hejtmance.

„Abychom uspěli ve volbách, potřebujeme táhnout za jeden provaz. A Michal dal bohužel najevo, že moc spolupracovat nechce,“ řekl Kupka.

Kupka na druhou stranu uznává, že Pánek přesně plnil tu roli, kterou čeká od opozičního zastupitele. „Však jsme ho také vždycky ve všech sporech jako ODS podrželi,“ upozornil Kupka. Na 14. místo se Pánek podle Kupky dostal proto, že při sestavování kandidátky musela ODS vyvažovat zájmy dvanácti oblastních oblastních sdružení - tak, aby každé mělo v popředí své zástupce.

Nikdo nekontroluje, kolik peněz a za co se utrácí, říká zastupitel Pánek - a napsal k tomu i vlastní „audit”.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

A Kupka navíc ani nesouhlasí s tím, že 14. místo je špatné. ODS má ve středních Čechách nyní 10 zastupitelů, cítí však, že proti nejsilnějšímu ANO a hejtmance Pokorné Jermanové, provázené neustále novými a novými kauzami, má šanci. „Jestli bychom měli mít 14. místo jako nevolitelné, to by tedy byly naše ambice zpropadeně nízké,“ podivil se Kupka. Sám tipuje, že by ODS mohla mít až 20 zastupitelů.

Což by znamenalo, že se Pánek do zastupitelstva pohodlně dostane.

Krade se, říká Pánek

Podnikatel Pánek, fanoušek prezidenta Václava Havla a spolumajitel známého klubu Rock Café, je sedmadvacet let ve vedení města Dobřichovice. Skoro polovinu téhle doby je tam místostarostou. V krajských volbách v roce 2016 mu lidé hodili 5. nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Na kraji se od začátku zaměřoval na dopravu, tvrdí, že střední Čechy by nemusely mít nejrozbitější silnice v zemi, kdyby se při jejich opravách - řečeno Pánkovými slovy - nekradlo.

ODS původně po volbách vládla na kraji společně s ANO a Starosty. Jenže právě Pánkova zjištění ohledně správy a údržby silnic stála na začátku rozpadu téhle koalice. Po roce ANO raději začalo spolupracovat s ČSSD a komunisty.

Pánek si například zaplatil znalecké posudky, podle nichž se stal podvod při zakázce za 900 tisíc na ořezání stromů podél silnic u Kolína a Kutné Hory. Firma vlastněná šéfkuchařem a kamarádem ředitele krajské správy silnic žádné práce podle posudku neudělala.

Hlavně ale Pánek v několikastránkové analýze podložené grafy a statistikami popsal podezření, že se při rekonstrukcích středočeských silnic ztrácejí mnohem větší peníze. Tím, že se například zakázky účelově dělí tak, aby spadly pod limit pro vypsání otevřené soutěže. I kvůli tomu ostatně dostal kraj pokutu 300 tisíc od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

A Pánkova zjištění stála také za únorovým zásahem detektivů - policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu si z krajského úřadu odnesli dokumenty ke všem zakázkám z posledních let.

Hejtmanka Pokorná Jermanová dlouhodobě opakuje, že investice do silnic jsou v pořádku. „Podle proběhlých kontrol nic nenasvědčuje, že by docházelo k rozkrádání,“ prohlásila nedávno.

Reklama

Doporučované