Hlavní obsah

Školáky čekají testy třikrát týdně

Foto: David Neff

Děti s testováním začaly už v dubnu při postupném návratu do školy.

Reklama

Rezort zdravotnictví představil scénář, jak se budou děti na začátku září preventivně testovat. Pokud by se zhoršila epidemická situace, bude testování pokračovat.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví předložilo vládě materiál, podle nějž by se mělo řídit zářijové testování dětí na základních a středních školách. Děti by se podle něj měly třikrát otestovat v období mezi 1. a 9. zářím. Z dokumentu předloženého ministrům citovala ČTK.

Správa státních hmotných rezerv bude muset pro školy zajistit 4,2 milionu antigenních testů, jejichž parametry by měl rezort zdravotnictví upřesnit do konce června.

Prodloužení testování až do konce září by bylo nutné v případě, že by se díky němu odhalila lokální ohniska nákazy. Děti se ve školách měly původně testovat pomocí přesnějších PCR testů, a to i formou takzvaného poolování, neboť laboratoře by nebyly schopny dodat dostatečnou kapacitu. Ministerstvo však nakonec rozhodlo o využití levnějších a dostupnějších antigenních testů.

Testovat v první vlně by se podle návrhu mělo 1. a 2. září, poté 6. září a následně 9. září. Případné další termíny budou určeny v případě, že v nějakém z okresů se objeví mezi dětmi více než 25 pozitivních vzorků na 100 tisíc testovaných dětí. Promluvit do toho může také aktuální epidemická situace, na jejím základě by případně Správa státních hmotných rezerv musela doobjednat další antigenní testy.

Školy si podle materiálu mohou rozhodnout i o PCR testování. V takovém případě by jim ministerstvo mohlo za jeden zářijový test zpětně proplatit 200 korun.

Preventivní zářijové otestování dětí by podle plánů ministerstva mělo po prázdninách snížit riziko zhoršení epidemie po návratu lidí z dovolených v různých koutech světa.

Od 17. května funguje v Česku na základních školách režim, kdy se žáci testují jednou týdně antigenními testy, případně jednou za 14 dní PCR testy. Otestovat se nemusí ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19, již podstoupili test během posledních 48 hodin, nebo mají minimálně 22 dnů po 1. dávce očkování.

Zaměstnanci ve školství se testují jednou týdně bez ohledu na typ testu.

Odmítnutí testování

Pokud se dítě, žák nebo student odmítne sám otestovat, pak není možné, aby byl osobně přítomen na vzdělávání, protože zde není předpoklad toho, že není nakažen covidem-19. Tito žáci (děti, studenti) budou ze vzdělávání omluveni s tím, že se doporučuje školám, aby žáky (děti, studenty) v rámci svých možností vzdělávaly. Zde je tedy situace obdobná tomu, když dítě, žák nebo student z důvodu jakéhokoliv onemocnění zůstane doma. Pokud dítě, žák nebo student testování odmítne, bude se jednat o omluvenou absenci.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Reklama

Doporučované