Hlavní obsah

„Zařízeno, schváleno.“ Koblihy v kampani ANO střídají splněné úkoly

Foto: Tomáš Svoboda

Hnutí ANO prezentovalo kampaň Ukázaná platí.

Reklama

Hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem ve čtvrtek oficiálně zahájilo kampaň do krajských a senátních voleb.

Článek

Šest tisíc sportovních klubů - podpořeno. 118 kilometrů nových dálnic - zařízeno. Modernizace 2267 škol - schváleno.

Hnutí ANO ve čtvrtek zahájilo kampaň do krajských a senátních voleb. Jmenuje se Ukázaná platí. Namísto rozdávání koblih, které se staly symbolem dřívějších předvolebních akcí ANO, hodlá partaj ohromit voliče splněnými úkoly a konkrétními čísly. „Chceme ukázat, že plníme vládní program a dodržujeme sliby,“ řekl premiér.

Kampaň Babiš ve čtvrtek „odšpuntoval“ v hotelu Nutrend World na okraji Olomouce. S ohledem na dobu covidovou to ale nebylo tak opulentní jako v minulých letech. Babiše sice doprovázeli hejtmani ANO, ale jen jediný - představitel Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk - stál po jeho boku. Další klíčové tváře hnutí pohlížely na šéfa virtuálně, prostřednictvím televizní obrazovky. Připojily se přes internet ze svých kanceláří. Koronavirus tak změnil i politickou kampaň.

Chceme výsledek zopakovat, nebo překonat

Lov na voliče započal v moderním hotelu, s výhledem do lánů polí na okraji Olomouce. Šéf kabinetu i jeho kolegové přišli s rouškami nebo v respirátorech. „ V roce 2016 jsme vyhráli v devíti krajích, ale měli jsme jen pět hejtmanů. Budeme rádi, když výsledek zopakujeme a třeba překonáme. Potřebujeme tolik hlasů, aby nás zase neobešli. Jak známo, opozice se na to znovu chystá,“ začal premiér.

Babiš a hlavní postavy jeho vlády i krajů při padesátiminutové tiskovce sázeli čísla jak na běžícím páse, přesně v linii narýsované kampaně. „Jsme první hnutí v Česku, co plní sliby, a my to můžeme zdokumentovat,“ řekl Babiš. Investice do dálnic, nová sportoviště, modernizace přejezdů. „Z krize se proinvestujeme,“ zaznělo několikrát.

Foto: Tomáš Svoboda

Při zahájení kampaně ANO premiéra Babiše virtuálně doprovázely další tváře hnutí.

Na dotaz, kde marketéři ANO vzali veškeré údaje, kterými se chlubí - například o více než dvou tisících modernizovaných školách -, a zda si nepřivlastnili také úspěch politických oponentů, protože školy často zřizují města či obce, reagoval jízlivě. „Než jsem se stal ministrem financí v roce 2014, slyšel jsem, že Kalousek (poslanec Miroslav Kalousek z TOP 09, pozn. red.) nechce na školy dávat peníze. Byl jsem to já, kdo zavedl tento dotační program, z něhož obce čerpaly asi čtyři miliardy,“ uvedl premiér. „Jsou to exaktní čísla, která můžeme zdokumentovat,“ zopakoval.

Pohotově Babiše doplňovala také ministryně financí Alena Schillerová. „Zadlužili jsme se, abychom pomohli a mohli jít do společných projektů. Je třeba, abychom i po volbách táhli za jeden provaz,“ zdůraznila.

Miliardové trumfy sázel - kvůli karanténě na dálku z kanceláře - také ministr průmyslu i dopravy Karel Havlíček. „Co se týče dálnic, akcelerujeme, nebo modernizujeme prakticky vše, co se dá,“ nechal se slyšet. Státní fond dopravní infrastruktury, který dotuje dálniční výstavbu, prý čekají megainvestice. „Na rok 2021 plánujeme 129 miliard korun. Je to absolutní rekord,“ zdůraznil.

Premiér, na obrazovkách orámovaný tapetou s konkrétními daty, se nijak netajil, že také kampaň do krajských voleb je především o jeho vládě. S ministryní financí Alenou Schillerovou i Havlíčkem líčili především vládní úspěchy a peněžní injekce do krajů. „Ale my kampaň neděláme, tu budou v krajích dělat naši lídři,“ ujistil Babiš a pochvaloval si spolupráci s kraji.

Foto: Tomáš Svoboda

Kampaň ANO má prezentovat splněné úkoly vládního hnutí.

Když byl předseda vlády tázán, zda má hnutí nějaké tři priority v krajích, odvětil, že mají hlavní prioritu. „Umíme plnit náš program. A samozřejmě je to dopravní infrastruktura,“ uvedl.

Plakát s Jermanovou dementoval

Babiš i přesto opakoval, že tahle kampaň je především o hejtmanech a jejich krajských týmech. Před pár dny přitom ostře reagoval na heslo středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové, která avizovala ve svém kraji testování seniorů na covid zdarma. Označil to za nesmysl.

Hejtmanka tuto přestřelku přes obrazovku ještě žehlila. „To není nic nového ve středočeském programu, protože my už od začátku koronavirové krize naše seniory v krajských zařízeních nad rámec doporučení Ministerstva zdravotnictví testujeme,“ reagovala. Podle ní má ANO v kraji připravený systém i pro další starší lidi, mimo tato zařízení. „Podrobněji vše představíme na tiskové konferenci při zahájení krajské kampaně,“ dodala Pokorná Jermanová.

Babiš rázem upřesnil, že to je iniciativa hejtmanky. „Testuje seniory ve svých zařízeních, ale žádné celoplošné, celorepublikové opatření se určitě nechystá,“ dodal.

Ačkoli je doba covidová, voliče v krajích čekají klasické předvolební stánky hnutí ANO. A dostanou v nich mimo jiné několikastránkovou brožuru. Z titulní strany na ně pohlíží premiér Babiš, hejtmani a lídři ANO jsou schovaní uvnitř. „Nejsem klasický politik. Nejsem tradiční politik. Jsem budovatel. Zajímají mě především výsledky. Vždy jsem se řídil tím, že, jak říkám, ukázaná platí. Že činy jsou důležitější než slova,“ promlouvá z letáků na voliče.

„Jedeme dál,“ hlásá také heslo z brožur ANO. O tom, jak moc, rozhodnou voliči na začátku října.

Reklama

Doporučované