Hlavní obsah

Pohřeb prince Philipa může slepit královskou rodinu, věří expremiér

Foto: Profimedia.cz

Britský expremiér John Major zdraví královnu Alžbětu II.

Reklama

Bývalý britský premier John Major označil pohřeb zesnulého vévody z Edinburghu za „ideální příležitost“ k ukončení královských sporů. Poslední rozloučení s princem Philipem se uskuteční 17. dubna v kapli svatého Jiří na Windsoru.

Článek

Pohřeb zesnulého manžela královny Alžběty II., prince Philipa, jenž zemřel v pátek ve věku 99 let, je podle bývalého britského premiéra Johna Majora dobrou příležitostí, aby královská rodina ukončila nekonečné spory a peripetie. Podobný názor vyjádřila také hlava katolické církve v Anglii a Walesu kardinál Vincent Nichols.

John Major, jenž seděl v křesle předsedy vlády Spojeného království v letech 1990 až 1997, doufá, že pohřební obřad zmírní jakékoli napětí mezi princem Harrym a princem Williamem. Podle britských médií spolu tato dvojice nemluvila již několik měsíců.

„Společně prožívají smutek kvůli smrti svého dědečka. Myslím, že to je ideální příležitost, " řekl Major novinářům britské stanice BBC. Uvedl také, že Její Veličenstvo Alžběta II. po smrti manžela potřebuje čas na truchlení. Vévoda z Edinburghu bude podle něj „stále v její paměti“, která vždycky „bude slyšet jeho hlas“, uvedl bývalý předseda vlády.

John Major se v roce 1997 stal po smrti princezny Diany opatrovníkem obou princů – formálně zodpovídal za jejich zákonné a administrativní záležitosti.

Rozloučení s princem Philipem se podle Buckinghamského paláce bude konat příští sobotu. Ceremoniální pohřeb se uskuteční v úzkém rodinném kruhu a bez přístupu veřejnosti. Bude však vysílán v přímém přenosu v televizi.

Podle britských médií se pohřbu zúčastní i vnuk zemřelého princ Harry žijící v Los Angeles. Zatím však není jasné, kdy do Británie dorazí. Jeho těhotná manželka Meghan ale na radu svého lékaře bude muset zůstat v USA.

Na pohřeb vévody z Edinburghu nedorazí ani britský premiér Boris Johnson. Ten vyjádřil solidaritu s královskou rodinou, dal přednost příbuzným zesnulého a umožnil co největšímu počtu rodinných příslušníků naposledy se rozloučit s princem.

Počet truchlících totiž bude v reakci na platná protikoronavirová opatření omezen na třicet. Očekává se také, že každý člen královské rodiny, včetně samotné panovnice, bude během pohřebního obřadu mít nasazené ochranné prostředky.

Británie od soboty vstoupila do státního smutku, jenž potrvá osm dní. V katedrále v Canterbury se dnes za prince Philipa konala pietní vzpomínka. Bohoslužbu vedl canterburský arcibiskup Justin Welby, jenž bude příští sobotu celebrovat také princův pohřeb. Welby během bohoslužby uvedl, že „pro královskou rodinu, stejně jako pro všechny ostatní, žádná slova nemohou vyjádřit, jak hluboký je smutek vyvolaný smrtí prince Philipa“.

Modlitbu věnoval také těm, jimž skon vévody z Edinburghu způsobil „hlubokou ránu“. Podobné církevní obřady se podle amerických médií konaly v celé zemi. U Windsoru a u dalších královských paláců lidé i nadále pokládají květiny k uctění památky zemřelého.

Foto: Profimedia.cz

Pietní vzpomínka za prince Philipa se dnes konala v katedrále v Canterbury.

„Můj drahý táta byl velmi mimořádný člověk, kterého by především překvapila reakce a dojemné věci, které o něm byly řečeny, a z tohoto pohledu jsme, moje rodina, za to všechno hluboce vděční,“ řekl v sobotu princ Charles. Dodal také, že jeho otec v uplynulých 70 let poskytoval velice pozoruhodnou oddanou službu Alžbětě II., královské rodině a celému Společenství.

„Je to velká ztráta. Myslím, že bych to řekl tak, že jsme ztratili téměř dědečka národa,“ uvedl po dnešní bohoslužbě druhorozený syn královského páru princ Andrew, jenž od svých královských povinností ustoupil v roce 2019. Svého otce označil za „pozoruhodného muže“.

Celá královská rodina se podle Andrewa semkla kolem jeho 94leté matky. Dodal také, že královna ztrátu, která „v jejím životě zanechala velké prázdno“, nese velmi důstojně.

Reklama

Doporučované