Hlavní obsah

Zásadní rekonstrukci budovy na TGM představuje Přerovanům výstava

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zásadní rekonstrukci největší budovy na náměstí TGM v Přerově známé jako Emos představuje obyvatelům města nová výstava. Zabrala plochu výkladních skříní této budovy, lidé mají možnost porovnat budoucí podobu se současným stavem.

Článek

Výstava představuje i další návrhy, které odborníci posuzovali v takzvaném architektonickém dialogu. Přestavba pětipodlažní budovy, do které se přestěhuje zhruba 160 úředníků města, se bude řídit návrhem autorů zahraniční společnosti Anagram&Gruppa. Náklady na rekonstrukci jsou 130 milionů korun.

Architektonický dialog vypsalo město loni, přihlásilo se do něj 14 týmů, do užšího výběru postoupily nabídky pěti ateliérů. Podle architekta Igora Kovačeviče, který soutěž vedl, byl výběr těžký, návrhy byly velmi kvalitní. Vítězný návrh oslovil sedmičlennou komisi především svým propojením s náměstím. „Nacházíme se na hlavním náměstí, které má handicap, že se zde nikdo nezdržuje. První návrh nejskvělejším způsobem vyřešil, že návštěvníka i zaměstnance s tímto náměstím propojil,“ řekl architekt. Svou roli v návrhu hrálo vizuálně otevřené schodiště i to, že budova bude fungovat i po otevírací době úřadu, nabídne totiž prostory kavárny a vyhlídky.

Podle návrhu firmy Anagram&Gruppa s mezinárodním zastoupením se hlavním prvkem stane atrium, které určuje složení fasády a kancelářských prostor. Fasáda se podle tvůrců stane průhlednou, hravou a interaktivní, v posledním patře se pamatuje i na terasu a kavárnu. V popisu návrhu je zmiňován i průchod budovou do dvorního traktu, kde je navržen park. Výrazným prvkem nové podoby se stanou schody, které fasádu protínají.

Projekt má být hotový na začátku příštího roku, následovat bude výběrové řízení na zhotovitele. Stavět by se mělo začít v polovině příštího roku, řekl dnes novinářům primátor Petr Měřínský (ANO). Přestěhovat se sem má zhruba 160 zaměstnanců. „Chtěli bychom sem přestěhovat úředníky ze Smetanovy ulice,“ uvedl primátor. Kromě sociálního odboru či školství by se do budovy mělo přestěhovat i vedení radnice.

Administrativní budovu Emos město loni koupilo téměř za 38 milionů korun. Budova pochází z konce 60. let minulého století a je dlouhodobým terčem kritiky kvůli svému vzhledu, který narušil historickou podobu centrálního náměstí. Návrh vybralo město formou soutěžního dialogu vůbec poprvé. Hlavní výhodou této formy podle zástupců radnice byla možnost hledat řešení společně s účastníky soutěže již během tvorby jejich návrhů, město tak do nich i aktivně vstupovalo se svými požadavky.

Reklama

Doporučované