Hlavní obsah

Zásadní riziko. Francouzští poslanci varují před komárem tygrovaným

Foto: Profimedia.cz

Komár tygrovaný přenáší celou řadu člověku nebezpečných nemocí.

Reklama

V loňském roce se komár tygrovaný usídlil už v 58 z 96 francouzských departementů. Nebezpečný hmyz může přenášet nemoci, jako je zika, horečka dengue nebo chikungunya.

Článek

Komár tygrovaný představuje v příštích desetiletích zásadní zdravotní riziko pro celé území Francie. K tomuto závěru došla parlamentní komise, která se zároveň věnovala i způsobům, jak s nebezpečným hmyzem bojovat.

„Jde o invazivní druh, který se v zemi před rokem 2004 nevyskytoval. V roce 2019 bylo kolonizovaných v metropolitní Francii 58 departementů z 96,“ citovala média poslankyni Ramlati Aliovou z ostrova Mayotte, jež na tomto tématu pracovala jako zpravodajka. Šéfkou komise byla bývalá ministryně pro zámořská území Ericka Bareigtsová. Její tým předložil vládě i 46 doporučení, jak by měla vypadat prevence proti komárům, kteří roznášejí mimo jiné virus zika, horečku dengue nebo chikungunya.

„V posledních 50 letech byla pevninská Francie ve stínu nemocí přenášených komáry, dnes už to tak ale není. Bude potřeba se s nimi naučit žít a omezit co nejvíce jejich dopad na zdraví Francouzů,“ zdůraznila poslankyně. Ve francouzských zámořských územích je toto zdravotní riziko nezvratné se stále drsnějšími epidemiemi, píše se v parlamentní zprávě.

Jediným insekticidem, který mají proti tomuto nebezpečí francouzské úřady k dispozici, je deltamethrin. Komise konstatuje, že i když je nyní jeho používání nezbytné, nedoporučuje jeho masové rozprašování kvůli dopadům na životní prostředí a také kvůli možné rezistenci komárů, kterou by mohlo vyvolat.

Deltamethrin sice nepatří ke karcinogenním látkám, je ale toxický pro nervovou soustavu lidí i zvířat. Americký úřad pro životní prostředí jej zařadil na seznam látek narušujících hormonální systém. Je toxický zvláště pro vodní organismy a také pro včely – jeho používání tak narušuje proces opylování rostlin.

Komise vládě doporučuje především zvýšení povědomí veřejnosti o rizikách komára tygrovaného a insekticid plošně používat pouze v nejvíce zamořených oblastech. Samosprávě pak doporučuje zabraňovat vzniku míst, kde se komáři snadno rozmnožují.

Lidé by měli například měnit vodu v květináčích a v miskách pod nimi, zakrývat sítěmi nádrže na dešťovou vodu a rybníky či jezírka zarybnit, protože ryby se živí i komářími larvami. Samozřejmostí je pak používání repelentů a nošení delšího oblečení.

Komár tygrovaný pochází z tropických lesů jihovýchodní Asie. Bodá hlavně během dne a často se zdržuje v blízkosti lidských sídel. Do Evropy se dostal díky lidem a mezinárodnímu obchodu. Týdeník Express zmiňuje v této souvislosti zejména dovoz pneumatik, v nichž se našla vajíčka hmyzu.

Reklama

Doporučované