Hlavní obsah

Radní Brna-středu Švachula a další čtyři muži jsou ve vazbě

Foto: Jakub Říha

Ilustrační foto.

Reklama

Městský soud v Brně dnes poslal do vazby radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu (ANO), vedoucího investičního odboru Petra Liškutina a tři podnikatele. Jde o Petra Kaláška, Pavla Ovčarčina a Lubomíra Smolku. Novinářům to řekl po skončení neveřejných zasedání soudce Libor Hanuš.

Článek

Celkem policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Vazbu žádali detektivové jen u pěti z nich. Další čtyři muži budou stíhaní na svobodě, dva z nich s kriminalisty spolupracují.

„Podle mého názoru je dána obava, že uprchnou nebo se budou vyhýbat trestnímu stíhání nebo že budou mařit vyšetřování tím, že budou ovlivňovat svědky. Třetím důvodem je, že by mohli pokračovat v té činnosti, která je jim kladena za vinu,“ řekl novinářům státní zástupce Radek Mezlík.

Policisté ve čtvrtek a pátek zasahovali na různých místech v Česku. V noci na pátek policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Návrh na vazbu se týká pěti z nich. Vazbu žalobci nepožadovali například u jednoho z mužů, který usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Druhá větev případu podle dostupných informací souvisí s děním kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem. Dnešní Právo uvedlo, že proti Faltýnkovi svědčí policejní odposlechy. Deník napsal, že policie má nahrávky z jeho schůzek s šéfem Kapsche Karlem Feixem i s Rafajem. „Faltýnek řekl předsedovi ÚOHS Rafajovi mimo jiné to, že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ shrnují detektivové podle Práva obsah jejich rozhovoru.

Reklama

Doporučované