Hlavní obsah

Zásah pro sicilskou mafii. Italská policie zatkla „bosse bossů“ Minea

„Boss bossů“ sicilské mafie Settimo Mineo byl zatčen italskou policií.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Italská policie zatkla nového šéfa sicilské mafie. Je jím 80letý klenotník Settimo Mineo. S ním zadržela i dalších 45 mafiánů. Akce byla výsledkem čtyř různých vyšetřování. Informace zveřejnil list La Repubblica.

Článek

Italská policie dnes zatkla nového bosse bossů sicilské mafie, nástupce loni zesnulého Salvatora „Tota“ Riiny, a s ním dalších 45 osob. Settimo Mineo a ostatní zadržení byli obviněni mimo jiné ze spolčování mafiánského typu, vydírání, nedovoleného ozbrojování či žhářství. Operace byla výsledkem čtyř různých vyšetřování. Informoval o tom dnes list La Repubblica.

Hlavy sicilských mafiánských rodin se od roku 1993, kdy byl Riina zatčen, sešly znovu až letos 29. května a do čela vybraly klenotníka Minea. Měla tak začít nová éra sicilské mafie Cosa Nostra. Podle deníku La Repubblica se jednotlivé klany chtěly znovu spojit a reorganizovat obchod s drogami i sázení prostřednictvím internetu. Nejužší vedení mohl svolat jen boss bossů Toto Riina, který zemřel loni v listopadu. Posledních 24 let života strávil ve vězení.

Dnes 80letý Mineo ze strachu z odposlechu nepoužíval telefon. Nerad jezdil autem a raději se pohyboval pěšky. Byl odsouzen už během takzvaného maxiprocesu, který proběhl v letech 1986 až 1992. Za mřížemi tehdy strávil přes pět let. K dalším jedenácti letům vězení byl odsouzen v roce 2006.

"Je to jedna z nejtěžších ran, které stát mafii zasadil. Mineo byl po smrti Tota Riiny zvolen jeho nástupcem,” napsal na Instagramu italský vicepremiér Luigi Di Maio. „Pro tuhle spodinu už není v Itálii místo,“ dodal. Jeho koaliční partner a druhý vicepremiér Matteo Salvini na Facebooku uvedl, že policejní operace „rozložila nové nejužší vedení sicilské mafie“. Policie má během dneška zveřejnit další informace.

Reklama

Související témata:

Doporučované