Hlavní obsah

Zásah. Pobočník bin Ládina, který vycvičil tisíce sebevrahů, zemřel při náletu Pentagonu

Jedenáct členů Al-Káidy je po smrti, při náletu zemřel i blízký spolupracovník bin Ládina.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Abú Hání al-Masrí zakládal organizaci Egyptský islámský džihád, která jako první sunnitská skupina využívala sebevražedné atentátníky.

Článek

Americká armáda zabila při dvou náletech poblíž města Idlíb v severní Sýrii 11 členů Al-Káidy, včetně Abú Háního al-Masrího, blízkého spolupracovníka zakladatele teroristické organizace Usámy bin Ládina.

První útok amerických sil mířil minulý týden v pátek na budovu, kterou Al-Káida využívala jako místo k setkávání. Podle mluvčího Pentagonu Jeffa Davise při něm zemřelo deset extremistů.

Následující sobotní nálet směřoval pouze na al-Masrího, který spolupracoval jak s bin Ládinem, tak se současným vůdcem Al-Káidy Ajmánem Zavahrím.

„Vzdušné údery narušily schopnost Al-Káidy plánovat a řídit útoky proti Spojeným státům a našim zájmům ve světě,” uvedl v prohlášení Pentagon.

Vycvičil tisíce teroristů

Al-Masrí stál při zrodu Egyptského islámského džihádu, první sunnnitské skupiny, která využívala při teroristických útocích sebevražedné atentátníky.

Už v osmdesátých a devadesátých letech zakládal a vedl výcviková centra teroristické organizace v Afghánistánu, kde „rekrutoval, indoktrinoval, trénoval a vybavil tisíce teroristů, kteří se následně rozšířili do celého regionu a světa,” dodal Davis.

Al-Káida v Sýrii operuje prostřednictvím skupiny Džabhat Fatah aš-Šám, dříve známé jako Fronta an-Nusrá. Skupina v polovině roku 2016 oznámila, že se nadále nepřidružuje k jakékoliv zahraniční organizaci. Podle BBC ale její velitelé stále s Al-Káidou spolupracují.

Minulý týden útočily americké síly na buňku Al-Káidy v Jemenu. Byla to vůbec první vojenská akce, kterou schválil prezident Donald Trump. Několik armádních představitelů kritizovalo její nepřipravenost. Mimo 14 radikálů při ní zemřel člen speciálního komanda a asi dvě desítky civilistů.

O jemenském útoku jsme psali zde:

Reklama

Doporučované