Hlavní obsah

Zase ten koronavirus. Arsenal v karanténě, OH a hokejové MS v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Duel sport versus koronavirus zuří po celém světě.

Reklama

Koronavirus dál mění program sportovních akcí po celém světě. Obavy z nového typu viru znovu rozpoutaly debatu o potencionálním odložení či zrušení olympijských her a hokejového mistrovství světa. V Německu a Rakousku ukončili hokejové sezony a hráči londýnského Arsenalu se ocitli v karanténě. Jak si vede sport v souboji s koronavirem v zahraničí?

Článek

Nový typ koronaviru naplno zasáhl celý svět a sportovní akce na celé planetě nezůstaly stranou. Organizátoři jsou nuceni je kvůli obavám z nákazy ve velkém rušit a hledat náhradní řešení.

Akutně se to týká her letní olympiády v japonském Tokiu. I přes ubezpečování olympijských výborů celého světa, obavy ze zrušení největší sportovní akce roku 2020 stále sílí. Nově se objevily informace o posunutí her o jeden až dva roky. Tato situace by měla nastat v případě, že organizátoři nezvládnou zajistit bezpečné prostředí pro sportovce ve stanoveném termínu. Zahájení olympijských her má proběhnout 24. července. Pořadatelé dnes podle agentury Reuters oznámili, že odklad, nebo dokonce zrušení her neplánují.

Čas hraje hlavní roli také v rozhodnutí, zda uspořádat hokejové mistrovství světa ve Švýcarsku. Šampionát je na programu od 8. do 24. května, hrát se má v Curychu a Lausanne. Šéf českého hokeje Tomáš Král je ale k uspořádání šampionátu skeptický, stejně tak i k přesunutí turnaje do jiné země. „Nemyslím, že by se turnaj pořádal někde jinde. A když vidím, jak se situace vyvíjí, nedovedu si ani představit, že se bude hrát,“ vyjádřil se Král na tiskové konferenci.

Další překážkou k realizaci mistrovství světa může být fakt, že Kazachstán, jakožto účastník turnaje, zakázal svým občanům výjezd do zahraničí, a to až do 1. června. Hráči a realizační tým tak reálně nemají možnost se turnaje účastnit. Otazník také zůstává nad účastí italské reprezentace na turnaji.

Definitivní stanovisko naopak v případě hokeje vydaly Německo a Rakousko. Německá DEL a rakouská EBEL liga byla ukončena předčasně, a to bez vyhlášení vítěze. Rakouská liga byla zrušena v průběhu čtvrtfinálových sérií, německá soutěž play-off ani neodstartovala.

Opatření kvůli virové epidemii se nevyhnulo ani nejlepší fotbalové lize světa – Premier League. Tu těžce zasáhl pozitivní test na koronavirus u majitele řeckého Olympiakosu Pireus, Evangelose Marinakise. Právě s řeckým velkoklubem totiž hrál londýnský Arsenal první kolo vyřazovací části Evropské ligy a s vlastníkem Olympiakosu přišlo do přímého kontaktu hned několik členů klubu, včetně hráčů. Ti, kteří se s řeckým milionářem osobně potkali, teď musí být v karanténě. Z toho důvodu tak vedení anglické ligy muselo odložit středeční dohrávku 29. kola soutěže, v níž se měli Gunners utkat s Manchesterem City.

V souvislosti potvrzené nákazy vlastního majitele požádal Olympiakos Pireus o přeložení čtvrtečního souboje osmifinále Evropské ligy s anglickým Wolverhamptonem. UEFA ale žádosti řeckého klubu nevyhověla, a utkání se tak odehraje, ale bez divácké kulisy. Bez diváků se bude hrát i úterní zápas Ligy mistrů mezi PSG a Borussií Dortmund. Totožná situace nastane v zápase Barcelony s Neapolí a Bayernu Mnichov s Chelsea v příštím týdnu.

Epidemie ovlivnila i fotbalové kluby ve Španělsku. Úterní odvetný zápas osmifinále Ligy mistrů mezi domácí Valencií a hostující Atalantou se musel odehrát před prázdnými tribunami. Ani zákaz vstupu na stadion ale domácím příznivcům nezabránil ve společném fandění. Tisíce fanoušků se společně sešly před stadionem Mestalla a povzbuzovaly svůj klub zvenčí. Riziko šíření koronaviru na místě bylo značné.

Před nepříjemným rozhodnutím stálo španělské Getafe. Aktuálně pátý celek La Ligy měl odcestovat na úvodní zápas osmifinále Evropské ligy do italského Milána. Kvůli obavě z nákazy v jedné z nejpostiženějších oblastí Evropy ale španělský celek odmítl hrát. Předseda Getafe Ángel Torres Sánchez novinářům sdělil, že nenechá ohrozit zdraví vlastních hráčů, i kdyby to mělo Getafe stát vyřazení ze soutěže.

Fotbalisté AS Řím zase neodletí k duelu Evropské ligy do Sevilly. Tedy ne, že by nechtěli. Jejich letadlo ale nedostalo povolení v jihošpanělském městě přistát.

Reklama

Doporučované