Hlavní obsah

Zásilkovna spouští výdejní boxy bez drátů. Napájet je bude slunce

Foto: Zásilkovna

Tak budou vypadat nová samoobslužná výdejní místa Z-BOX.

Reklama

Přepravní služba Zásilkovna spustila síť samoobslužných výdejních míst Z-BOX. Nebudou potřebovat připojení k elektrické síti.

Článek

Zásilkovna chce do konce letošního roku rozmístit 150 nových výdejních boxů, zacílila především na menší města, vesnice nebo developerské projekty či obchodní centra. Investice do Z-BOX se budou pohybovat v řádu desítek milionů korun.

„Pro nás se otevírá obrovská příležitost doručovat zásilky do míst, kam jiní doručovat nechtějí, neumí, nebo zde své služby omezují. Z-BOX se stanou přirozenou součástí sítě našich klasických výdejních míst a pomohou nám pokrýt další velké území České republiky. Zákazníkům opět výrazně zvýšíme komfort doručování zásilek,“ uvedla zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková.

„Pro nás je Z-BOX jednoduchá a moderní služba, která rozšiřuje možnosti pro naše obyvatele. Zásilky si zde mohou vyzvedávat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, podle toho, jak sami preferují. To je ve srovnání s jinými způsoby doručování zásadní výhoda,“ doplňuje Norbert Hlaváček, starosta středočeské obce Jenštejn, kde byl Z-BOX instalován.

Zásilkovna

Českou přepravní společnost založila v roce 2010 Simona Kijonková.

Má 4700 vlastních výdejních míst a 91 600 partnerských výdejních míst.

Spolupracuje s 28 000 e-shopy.

Obrat skupiny Packeta, kam Zásilkovna patří, byl v roce 2019 téměř 1,3 miliardy korun.

Zásilkovna tak bude mít ke konci roku 3800 výdejních míst, což je nejvíce v Česku. Konkurenční Česká pošta například provozuje 3200 poboček.

Z-BOX se ovládají přes mobilní aplikaci Zásilkovna, ke svému provozu potřebují minimum energie, kterou získávají přes solární panely. Z-BOX jsou sestavené ze dvou až šesti modulů, které obsahují vždy po deseti schránkách různé velikosti.

Jakmile řidič doručí zásilku do Z-BOX, obdrží zákazník informační e-mail, SMS zprávu a notifikaci do aplikace Zásilkovna. V této chvíli je možné si zásilku vyzvednout. Za doručení zásilky se platí online, včetně platby na dobírku. Cena za doručení do Z-BOX je stejná jako na jakékoliv jiné výdejní místo Zásilkovny.

Samoobslužné výdejní boxy provozuje například internetový obchod Alza.cz. Od něj si Zásilkovna část kapacity dosud pronajímala. Konkurenční Česká pošta jde jinou cestou a buduje na svých pobočkách specializované přepážky určené k expresnímu výdeji a přijímání balíků Balíkovna.

Foto: Zásilkovna

Tak budou vypadat nová samoobslužná výdejní místa Z-BOX.

Reklama

Související témata:

Doporučované