Hlavní obsah

Zaskočený Babiš u Zemana zjistil, proč mu bude ČSSD chybět. A teď má dvě možnosti

Babiš poznal, že plán „přemluvit prezidenta“ není jen tak.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Předčasné volby nechceme. Pokud ČSSD opustí vládu, půjdu se zeptat jednotlivých parlamentních stran, jestli by akceptovaly rekonstrukci vlády, abychom získali nějakou podporu i od opozice,“ říká premiér Babiš.

Článek

Jindy sebejistý Andrej Babiš dorazil ve čtvrtek k mikrofonům před kamery zaskočený, skleslý, hluboce dýchal a jen těžce hledal slova. Evidentně ho úplně rozhodila čtvrteční schůzka u prezidenta v Lánech, na které se mu nepodařilo donutit Miloše Zemana, aby začal dodržovat ústavu a odvolal ministra kultury.

Výsledkem je, že Babišovi se rozpadá vláda – naštvaná a ponížená sociální demokracie s největší pravděpodobností opustí kabinet, o čemž ještě musí definitivně rozhodnout širší vedení strany, takzvané předsednictvo.

Premiér – jak dokládají jeho výroky před lánskou schůzkou – si před klíčovým setkáním věřil, že jako zkušený obchodník nějakým způsobem Zemana obměkčí a přesvědčí, aby ve sporu ustoupil.

V tom se lídr ANO spletl.

Najednou si uvědomil, že udělal chybu, když byl k prezidentovi dlouhodobě vstřícný a nechával mu hodně prostoru. Babiš definitivně ve čtvrtek na zámku v Lánech zjistil, že každý jeho ústupek si prezident vykládá nikoliv jako gesto spojence, ale jako slabost, kterou časem ztrestá.

A to vše v situaci, kdy je premiér už tak oslabený jako nikdy předtím – po vlně protestů zakončených obří demonstrací na pražské Letné, po unijním auditu žádajícím vrácení stamilionů „agrofertních“ dotací do Bruselu a před možnou obžalobou v kauze Čapí hnízdo.

Před zaskočeným Babišem jsou v zásadě dvě možnosti, jak situaci vyřešit.

Buď může pokračovat s vládou, jen hlasy ČSSD nahradí v Poslanecké sněmovně Okamurovou SPD.

Anebo se rozhodne jít do předčasných voleb.

Z dosavadních Babišových výroků vyplývá, že ještě není úplně rozhodnutý. Spíše se ale zdá, že zrovna teď nechce riskovat nové volby.

„Pokud by sociální demokracie odešla, šel bych se zeptat jednotlivých parlamentních stran, jestli by eventuálně akceptovaly rekonstrukci vlády, abychom získali nějakou podporu i od opozičních stran. Potom je tam alternativa předčasných voleb. Což si myslím, že by nebylo dobře, my je ani nechceme,“ řekl po schůzce v Lánech premiér Babiš.

První možnost mu doporučuje prezident Zeman a nazývá ji malou rekonstrukcí vlády. Jinými slovy, současná Babišova vláda by vůbec nepadla, a nemusela by tudíž žádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu.

Jen by se v ní prostě vyměnilo pár tváří. Konkrétně ti z pětice ministrů ČSSD, kteří podají demisi, jednoduše nahradí prezidentovi lidé – a nazvou se odborníci. Vládu chtějí opustit Jan Hamáček (vnitro), Tomáš Petříček (zahraničí) a Jana Maláčová (sociální věci).

U zbylých ministrů sociální demokracie – Staňka na kultuře a Tomana na zemědělství – odchod není jistý. Daleko blíž než k ČSSD mají vlastně oba dva k Zemanovi, který s nimi může být domluvený, že demisi nepodají.

Video: Tisková konference po jednání v Lánech

Tisková konference Andreje Babiše a Jana Hamáčka v Lánech.Video: Seznam Zprávy

Opozice by se „rekonstruovaný“ kabinet mohla pokusit svrhnout, na což by už i se sociální demokracií měla dostatek hlasů.

K přežití kabinetu ale stačí maličkost – aby společně s KSČM sál při hlasování opustili i poslanci SPD. Takovou toleranci by jistě prezident dokázal s Tomiem Okamurou domluvit, jako se mu to už povedlo s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem.

Andrej Babiš a řada lidí v jeho hnutí ANO sice doposud tvrdí, že vládu s extremistickou SPD odmítají, ale v tomto případě by spojenectví mohli omlouvat větami, že jde jen o jakousi toleranci.

Druhou možností jsou předčasné volby.

Kdyby se na nich dohodlo 120 poslanců a odhlasovali rozpuštění Sněmovny, pak by se podle ústavy do 60 dnů musely konat nové volby. Jako východisko je připouští dokonce i Jan Hamáček, jehož sociální demokracie právě bojuje svůj existenční zápas a není jisté, zda by vůbec překonala pětiprocentní hranici nezbytnou pro vstup do Sněmovny.

Reklama

Doporučované