Hlavní obsah

Záskok v Angličanovi? Jako s nohou v sádře střídat Ronalda, říká Karel Tvaroh

Foto: Archiv Karla Tvaroha (AC Sparta Praha)

Střídající moderátor podcastu Angličan Karel Tvaroh v dresu pražské Sparty.

Reklama

Zaskakující moderátor podcastu Angličan a zároveň hráč rezervy pražské Sparty Karel Tvaroh popisuje, jak si užil novou roli a co pro něj bylo nejsložitější.

Článek

Anglická fotbalová Premier League v plném proudu, stejně tak populární podcast Seznam Zpráv Angličan, jenže ouha… Jeho kapitán Jiří Hošek náhle opouští hřiště i kontinent a míří zapůjčen na několikatýdenní „hostování“ do amerického Washingtonu. Co teď? V týmu Angličana žádný problém, ze střídačky nastupuje talentovaný mladík Karel Tvaroh, okamžitě přebírá otěže a od první minuty zkušeně organizuje hru. Nezastavilo ho ani vážné zranění.

Jaké to je sedět na opačné straně mikrofonu, tedy nikoliv jako host Jiřího Hoška, ale jako hostitel?

Musím říct, že to je obrovský rozdíl. Už proto, že jakmile sednu za mikrofon, tak se mi okamžitě rozbuší srdce, najednou vím, že mi nikdo nebude klást otázky, ale naopak to musím být já, kdo musí být neustále ve střehu, udržovat tempo, starat se, aby všechno fungovalo. Což třeba znamená, že musím být pořád o krok napřed. A je to pro mě mimochodem jedna z nejtěžších věcí, protože musím poslouchat, co říkají hosté ve studiu, a zároveň už promýšlet, kam budu debatu směřovat dál.

Jak těžké bylo najednou nahradit autora populárního podcastu? Snažil ses spíš držet nastavenou Jirkovu linii, nebo pořad připravit přece jen trochu podle Karla?

Nahradit Jirku pochopitelně nejde, to je jako kdybych měl střídat na hřišti Cristiana Ronalda, navíc s tou mojí nohou v sádře. Ale vážně, velká spousta lidí – a já taky patřím mezi ně – původně začala poslouchat Angličana právě kvůli Jirkovi, jeho jedinečnému projevu, hlasu, způsobu, jakým pořad tvoří a vede, což jsou věci, díky kterým je podcast tak úspěšný. Hodně mi pomohlo, že jsem sledoval, jak to při svých záskocích dělá Míra Bosák, který to přece jen vede trochu po svém. Sám Jirka, když jsem se na tuto roli připravoval, mi říkal, ať se nesnažím být jako on, že by to nefungovalo. Takže jsem si řekl, že budu dělat stejné věci jako on, ale udělám je jako já.

Foto: Seznam Zprávy

Karel Tvaroh bývá pravidelným hostem Jiřího Hoška v podcastu Angličan.

Když jsi usedl na moderátorskou židli poprvé, my posluchači jsme na tobě žádnou velkou nervozitu nepozorovali. Jak ses s ní vypořádal?

Nervózní jsem samozřejmě byl a všiml si toho třeba náš editor podcastů Robert Candra, který mě taky po skončení prvního dílu požádal, abychom ještě jednou namluvili úvod. Byl jsem tam až moc rychlý, znělo to chvílemi překotně. To bušící srdce prostě udělalo svoje.

Kolik času zabrala příprava na každý hodinový pořad?

Během celého víkendu sleduju zápasy Premier League, ale už během celého předchozího týdne si vyhledávám nejrůznější informace a zajímavosti, aby Angličan byl co nejpestřejší. A pak zhruba den práce mi zabere sepsat scénář.

Oblíbeným kořením Angličana jsou rivalské střety mezi fanouškem Tottenhamu Jiřím a fandou Arsenalu Jindřichem Šídlem, Luďkem Mádlem a některými dalšími. Nikdo ale vlastně moc nevíme, pro který anglický klub bije tvoje srdce?

Já bych hrozně rád někomu v Premier League fandil, jenže už od dětství jsem to měl tak, že jsem držel palce týmu, kde hrál nějaký Čech. Takže nejdřív West Hamu, kde byl Tomáš Řepka, což byl navíc Sparťan jako můj táta. Potom jsem držel palce Chelsea s Petrech Čechem, později naopak Arsenalu kvůli Tomáši Rosickému. No a teď nejvíc přeju znovu West Hamu kvůli trojici českých hráčů. Takže nejsem úplně klasický fanoušek jako jiní v redakci.

Mimo moderování a také psaní pro Seznam Zprávy jsi také aktivní fotbalista, toho času ovšem v rekonvalescenci po vážném zranění. Jak jsi na tom a kdy můžeme čekat tvůj návrat do sestavy rezervy pražské Sparty?

Do zápasů bohužel s jistotou nenaskočím dřív než na jaře. Po zlomenině lýtkové kosti mě teprve čeká odložení sádry a rehabilitace a trénovat bych snad mohl začít v prosinci. Což je samozřejmě nepříjemné, je to dlouhá doba, ale na druhou stranu mám díky Seznam Zprávám možnost být pořád „ve hře“, což mě strašně baví. A vlastně i to mé zranění je takovou připomínkou, kterou by měli mít na paměti všichni mladí fotbalisté – protože zranění vám může ukončit kariéru úplně kdykoliv a sám teď ještě víc cítím, jak je strašně důležité mít i něco dalšího, čemu se případně můžu věnovat. A že jsou to zrovna Seznam Zprávy a Angličan, je pro mě obzvlášť v tomto období prostě skvělé.

Reklama

Doporučované