Hlavní obsah

Zasloužila si Babišova ministryně padnout? Fakta o jejích diplomkách

Foto: ČTK, ČTK

Necelé dva týdny seděla v ministerském křesle Taťána Malá. Skončila kvůli podezření z plagiátorství a opisování.

Reklama

Co všechno je v diplomových pracích Taťány Malé, co před ní napsali jiní a kolik toho vlastně je.

Článek

Bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá rezignovala necelé dva týdny po jmenování, přestože evidentně nemá pocit, že by se nějak provinila.

Protiplagiátorské programy odhalily, že v jejích dvou diplomových pracích jsou bez citací uvedeny shodné anebo velmi podobné texty, které před ní napsali už jiní autoři.

Malá před novináři uvedla, že v některých částech udělala chybu a zapomněla uvést citaci. Trvá však na tom, že jednala v dobré víře. „Moje svědomí je čisté, práce jsem neopsala," uvedla s odvoláním i na vedoucího své diplomové práce, který ji ohodnotil na výbornou.

To, zda a případně jak podváděla a zda je plagiátorka, budou navzdory její rezignaci zkoumat akademici. Vedení Mendelovy univerzity předalo případ etické komisi, která má zhruba do měsíce rozhodnout, čeho se Taťána Malá uvedením cizích textů dopustila.

Na tiskovou konferenci Taťány Malé se můžete podívat ve videu:

Podívejte se na záznam tiskové konference Taťány Malé k pochybnostem, které panují kolem její diplomové práce.Video: Seznam.cz

A jaká jsou o případu dosud známá fakta?

Krátce poté, co Andrej Babiš oznámil její nominaci na post nové ministryně spravedlnosti, nechal Seznam posoudit diplomovou práci Taťány Malé ze studií práv na Panevropské univerzitě v Bratislavě.

Ta ji odevzdala v roce 2011 a lze ji stáhnout na internetových stránkách školy. Práci jsme zkontrolovali pomocí systému Odevzdej.cz, který porovnává obsah vloženého dokumentu s repozitáři závěrečných prací i s odkazy na internetu.

Systém objevil několik minoritních shod, kdy za tu největší lze považovat podobnost diplomové práce Malé s prací autorky Veroniky Grossové, která vznikla o pět let dříve.

Opsané i s chybami

Nalezeno bylo několik shodných nebo parafrázovaných pasaží. Malá v nich vždy citovala primární zdroje, na které odkazovala práce Grossové. To, že čerpala z její diplomky, však v práci neuvedla. Do rozsahu může takto opsaná či špatně ocitovaná část odpovídat zhruba stránce textu.

To, že je část práce opsaná, naznačuje i fakt, že se v práci Taťány Malé objevily stejné překlepy jako v práci Veroniky Grossové. Například shodně chybně stojí v obou pracích věta: „Nepatrné rozdíly lze zpozorovat jen například v podmínkách, za kterých se podílí se na výchově dítěte manžel rodiče dítě.“ (chybná pasáž: "manžel rodiče dítě")

Server iRozhlas.cz pak v diplomové práci našel i další shody, a to jak s odkazy na internetu, tak i s odbornou literaturou. Ve všech případech nebyl uveden zdroj, ze kterého Malá daný text převzala.

Při hodnocení těchto faktů byli odborníci spíše opatrní. Například Vladimíra Dvořáková v první reakci uvedla, že v celkovém rozsahu práce se jedná o velmi malé procento opsaných pasáží a že by se nejspíš tato práce těžko označovala za plagiátorskou.

Odborníci oslovení serverem iRozhlas.cz už uvedli, že o určitou formu plagiátorství se jedná. „Dle mého názoru je vyloučeno, aby se jednalo o náhodnou chybu,“ uvedl například pro Radiožurnál Jan Mach z Vysoké školy ekonomické, který má na starosti odhalování plagiátů na VŠE.

Podívejte se na tiskovou konferenci po ohlášení Taťány Malé do funkce.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

Co bylo opsáno o králících

Mnohem větší shoda s dříve napsanými pracemi jiných autorů však byla odhalena v diplomové práci Taťány Malé na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků, kterou obhájila v roce 2005 na Mendelově univerzitě.

Podle Radiožurnálu v ní Malá opsala až dvě třetiny textu v teoretické části, tedy zhruba 16 stran. Babišova ministryně podle všeho vycházela z práce Zity Pavlišové s názvem Hodnocení mikroklimatických podmínek chovu králiků.

V obou pracích jsou naprosto shodné pasáže, Malá však diplomku Pavlišové neuvádí ani v seznamu použité literatury.

Škola se nejprve za práci postavila s tím, že Malé sice v práci chybí uvedených 11 zdrojů, ale jinak svým charakterem práce splnila požadavky, které jsou na ni kladeny. „V roce 2005 nebyly závěrečné práce digitalizovány, kontrola citací a zdrojů byla velmi omezená. Přestože jsou zde nesrovnalosti v otázce citací a teoretických východisek, považujeme výsledky práce za originální, jelikož přináší nové poznatky,” uvedla univerzita v prohlášení, kterým reagovala na zjištění novinářů.

Později se však k případu vyjádřila i rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která v rozhovoru pro Českou televizi uvedla, že podle ní Malá opisovala a její práce se dá považovat za plagiát.

Rozhodne etická komise

I proto, aby se postoj školy k případu vyjasnil, se univerzita rozhodla vytvořit vlastní akademický i právní posudek.

„Abychom byli schopni to posoudit, potřebujeme vyjádření naší etické komise, což je univerzitní orgán, který se skládá z 11 akademiků. Zároveň k tomu budeme mít právní posudek,” uvedla mluvčí univerzity Jiřina Studénková, podle které se může výsledek očekávat v řádu několika týdnů.

Zároveň dodala, že nechce předjímat, jaké by mohlo mít případné odhalení plagiátorství akademické následky.

Podle bývalé předsedkyně akreditační komise Vladimíry Dvořákové se z akademického hlediska dá jednoznačně prohlásit, že v obou pracích Taťána Malá opisovala, sama se však zdráhá používat slovo plagiát. Z právního hlediska je totiž podle ní být třeba v soudech velmi obezřetný.

„Právní situaci nedokážu posoudit, protože to se vždy hodně těžko dokazuje. To právní postavení je vždy trochu jiné, takže se bere v potaz, zdali je to celé přebrané, nebo jestli tam jsou i její vlastní prvky,” uvedla Dvořáková, podle které je však práce jednoznačně v rozporu s pravidly odborné práce. „Z akademického pohledu je to neetické jednání a je zcela jasné, že to opsala,” dodala.

Taťána Malá po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.Video: ČTK, ČTK

Vladimíra Dvořáková zároveň připomíná, že v případě Taťány Malé jsou zarážející nejen opsané pasáže, ale také univerzita, na které ministryně vystudovala právo.

Taťána Malá totiž studovala univerzitu v Bratislavě, velkou část, ne-li celé studium, však absolvovala v Brně. Moravská metropole je také uvedena na diplomové práci jako místo odevzdání.

Malá tak nejspíše studovala na jednom z detašovaných pracovišť Panevropské univerzity v České republice, která zde fungovala v rozporu s českými akreditačními pravidly. Akreditační komisi vadilo, že na českém území probíhá výuka práva na školách, které k tomu nemají akreditaci.

Detašovaná pracoviště byla zrušena v roce 2015 poté, kdy kvůli nim slovenská akreditační komise sebrala škole akreditaci. Ta se je následně rozhodla zrušit a akreditaci získala zpět.

Reklama

Doporučované