Hlavní obsah

Zásobovací loď Dragon odstartovala k ISS, veze myši i ječmen

Podívejte se na start rakety Falcon 9.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Z Mysu Canaveral ve středu v 18:51 středoevropského času (SEČ) po jednodenním odkladu úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 s nákladní lodí Dragon. Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) veze zásoby nebo materiál pro vědecké experimenty, včetně desítek živých myší či zrn ječmene. Informovala o tom americká vesmírná agentura NASA.

Článek

Loď soukromé společnosti SpaceX dopraví na ISS třítunový náklad, v němž podle Kennyho Todda z NASA v předvánočním období nechybí ani dobroty určené na sváteční stůl.

Kromě toho převezme šest astronautů, kteří v současnosti stanici obývají, například čtyřicet živých samiček myší. Ty budou součástí experimentu týkajícího se tělesné kondice při pobytu ve vesmíru.

Kvůli jinému pokusu zaměřenému na sladování posílá pivovarská skupina Anheuser-Busch astronautům zrna ječmene.

Let se měl původně konat již 15. října, ale kvůli problémům s počasím došlo k jeho odkladu. Přistání Dragonu, pro nějž jde už o 19. misi, se na ISS plánuje na neděli 8. prosince.

SpaceX se snaží opětovným používáním některých částí raket snížit celkové náklady letů do vesmíru. Pro nyní používaný první stupeň to už například bude čtvrtá kosmická nákladní mise.

Raketa Falcon 9 naposledy letěla do vesmíru v listopadu. Tehdy vynesla na oběžnou dráhu 60 družic chystané sítě Starlink. Americká společnost SpaceX tak udělala další úspěšný krok k vybudování satelitního systému, který má umožnit vysokorychlostní přístup k internetu z kteréhokoli místa na Zemi.

Firma SpaceX při listopadovém letu dosáhla i dalších úspěchů, připomněl server Spaceflightnow.com. Především poprvé využila aerodynamický kryt nákladního prostoru, který už má za sebou jeden transport do vesmíru. Kromě toho se společnosti už po pětačtyřicáté podařilo zdárně přistát s prvním stupněm nosné rakety Falcon 9.

Reklama

Doporučované