Hlavní obsah

Zásobování rouškami a příslib peněz. Kraje jsou kvůli koronaviru v pozoru

Foto: Pixabay

Ochranných pomůcek proti respiračním nemocem mají zdravotníci dostatek. V mnoha lékárnách už ale běžně dostupné nejsou.

Reklama

Oblastní nemocnice se připravují na rozšíření koronaviru do Česka. Právě regionální zařízení bývají prvními, na která se lidé s podezřením na koronavirus obrací, a zažívají nebývalý nápor.

Článek

„Ošetřili jsme pacienta, který se vrátil z Itálie. Epidemiolog vyhodnotil, že se nejedná o rizikového pacienta. I přesto jsme této příležitosti využili, abychom prověřili funkčnost systému odběru, dobu transferu vzorku a reakce laboratoře,“ popsala zkušenost Nemocnice Znojmo mluvčí Petra Veselá.

Situace okolo koronaviru vystavila regionální nemocnice tlaku – lidé se na ně obrací s prosbou o rady přes telefony, množství pacientů ale proudí rovnou do nemocnic a dožadují se vyšetření. Ne všem ale zdravotníci vyhoví – pokud se lidé nevrátili ze zasažené oblasti nebo nemají příznaky choroby, vyšetření není nutné.

Celkem bylo v Česku na COVID-19 otestováno přes 150 lidí, všichni s negativními výsledky.

„Pokud jde o aktuální a viditelná opatření, máme informační cedule pro ty, kteří se vrátili z rizikové oblasti a cítí nějaké respirační potíže. Radíme jim, aby nechodili na vyšetření skrz běžný centrální příjem, ale šli přímo na infekční ambulanci, kde jsou zdravotníci připravení,“ přiblížila Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Informační tabule nemocnice postavila ke všem vchodům. Vybavila se i zásobou respiračních roušek, kterých už měla jen pár desítek. „Do konce týdne má přijít 200 nových roušek pro zaměstnance. Doba dodání má být jen tři dny. Ale pokud jde o lékárnu, tu už lidé dávno během chvilky vykoupili,“ dodává mluvčí.

V nemocnici trvale pracuje skupina pro kontrolu infekcí, krizový štáb by svolávali jen v případě aktivace Pandemického plánu, na pokyn ministerstva nebo orgánu ochrany veřejného zdraví.

„V souvislosti s šířící se infekcí je třeba zachovat zdravý rozum, klid a rozvahu. Zatím je smrtnost infekce velmi nízká a omezená na rizikové skupiny,“ upozorňuje Monika Zachrlová.

Na telefonu

Oblastní i krajské nemocnice vychází ze závazných algoritmů a postupů vydaných Ministerstvem zdravotnictví. Některé z nich posilují informační servis i na webových stránkách. Například pelhřimovská nemocnice podle mluvčí Petry Černo zřídí také telefonickou infolinku, která bude k dispozici 24 hodin.

„Na ní bude proškolená sestra odpovídat pacientům. Přece jen se obavy navyšují a pociťujeme, že se na naše infekční oddělení obrací stále více pacientů. Oddělení už ale na vyřizování nemá kapacitu,“ říká mluvčí. Pro zdravotníky je podle ní ochranných pomůcek zatím dost, ani tady ale veřejnost při shánění roušek v nemocniční lékárně nepochodí.

V pozoru je kvůli koronaviru vedení krajů. Například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) tento týden svolal mimořádnou poradu se zástupci složek integrovaného záchranného systému. Kraj v případě nákazy koronavirem v Česku uvolní deset milionů korun na nákup ochranných pomůcek.

„Vzhledem ke zjištěnému výskytu tohoto onemocnění v Rakousku a Chorvatsku je možné očekávat, že je otázkou možná několika dní, kdy bude koronavirus diagnostikován také u nás,“ uvedl hejtman.

Podobně postupuje třeba Ústecký kraj, ten přislíbil nákup respirátorů pro praktické lékaře. „Podařilo se nám sehnat firmu, která nám dodá v etapách 10 000 respirátorů,“ uvedl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Peníze na respirátory kraj uvolní z fondu pro mimořádné události, jeden stojí 500 korun.

Region také připraví školení pro ředitele domovů pro seniory a sociální služby za účasti hygieničky a epidemioložky z Krajské zdravotní s ohledem na to, že nemoc je nebezpečná zejména pro starší ročníky.

Do karantény

Kromě množství vyšetření a informačních kampaní se obavy z viru promítají i do běžného života lidí. Celkem 307 potenciálně ohrožených skončilo v domácí karanténě, protože se v minulých dnech pohybovali v rizikových oblastech.

Lidé v karanténě by 14 dní neměli opouštět své domovy. Opatření je určené těm, kdo nemají příznaky nemoci, měli by ale hlídat svůj zdravotní stav a změny telefonicky nahlásit lékaři.

„Občané jsou informováni, sami se nám hlásí a chtěla bych jim za tento přístup, který je jediný správný, velice poděkovat. Naši pracovníci jsou v pohotovosti, jsme ve stálém kontaktu se složkami integrovaného záchranného systému a pro veřejnost jsme zřídili řadu informačních telefonických linek,“ přiblížila situaci ředitelka krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Květoslava Kotrbová.

Dodala, že karanténu v posledních dnech většinou nařizovali pro lidi, kteří se vraceli ze severu Itálie. Jen v Jihočeském kraji muselo doma zůstat 77 lidí, zhruba dalších 100 má v karanténě Středočeský kraj.

COVID-19 se začal šířit v Číně začátkem loňského prosince, do Evropy se nemoc dostala o zhruba dva měsíce později. První tři případy ohlásili lékaři 24. ledna ve Francii, následovaly Německo a Finsko. První úmrtí Evropana na nemoc COVID-19 se vyskytl 21. února v Itálii. Nakažených je celosvětově přes 83 tisíc, mrtvých 2858. Procento úmrtnosti je zhruba 3,4 procenta. V Česku se nákaza u nikoho zatím nepotvrdila.

Mohlo by vás zajímat:

– aktualizovaný stav šíření koronaviru ve světě včetně počtu obětí a nakažených na veřejně dostupném webu

– podrobné informace o koronaviru a opatřeních v Česku na webu Ministerstva zdravotnictví

– informace o nákaze poskytované Světovou zdravotnickou organizací

Reklama

Doporučované