Hlavní obsah

Zásoby mám na měsíc. Až dojdou, půjdu chytat ryby, říká kapverdský Čech

Foto: Archiv Milana Salavce

Milan Salavec s kapverdskou prodavačkou klobás.

Reklama

Zatím je tu bezpečněji než v Evropě, panují ale obavy z kriminality. Problém nastane, až lidem dojdou peníze na nájem, potraviny nebo elektřinu, říká Čech Milan Salavec, který žije na Kapverdských ostrovech. Ostrov Boa Vista, kde bydlí, se kvůli jednomu případu koronaviru u turisty ocitl v izolaci.

Článek

„Poslední čeští turisté odjeli 17. března, zůstal jsem tu sám,“ líčí 62letý Milan Salavec. Na kapverdský ostrov Boa Vista se přestěhoval v lednu 2017. Stejně jako většina světa se ale i tento ostrovní ráj v posledních dnech radikálně změnil: „Od 20. března jsou zavřené školy a školky, nefungují ani restaurace a obchody s jídlem se v úterý otevřely poprvé po třech dnech,“ upřesňuje podmínky nynější karantény.

Tu vláda vyhlásila poté, co byl na koronavirus pozitivně otestován jeden anglický turista. Spolu s ním je v izolaci i personál hotelu, kde bydlel, a další nizozemský pár, u něhož panuje podezření na nákazu. „Z Kapverďanů zatím nikdo neonemocněl, ostrov je ale odříznutý od světa, veškerá doprava se přerušila, a to i z okolních ostrovů. Dovážejí se jen potraviny,“ říká Salavec.

Některé výrobky ale kvůli omezenému zásobování začínají v obchodech docházet. Na samotném ostrově, který má průměr asi 30 kilometrů, se pěstuje jen základní zelenina: „Udělal jsem si zásoby vody, luštěnin a masa - stačí to tak na měsíc, v nejhorším půjdu chytat ryby, což udělá asi každý,“ plánuje muž, který se na ostrov žijící z turistiky přestěhoval za teplem a sluníčkem.

Foto: Milan Salavec

Pláže na kapverdském ostrově Boa Vista.

V Praze působil ve stavebnictví, stresy a únava z práce ho ale přiměly odejít do předčasného důchodu. Koupil si domek na pláži a stal se kapverdským rezidentem. Ve styku s vlastí ale stále zůstával díky delegátům cestovních kanceláří i turistům. „Když jsem něco potřeboval - třeba kremžskou hořčici - stačilo říct a do týdne byla tady,“ směje se. Vloni byl dvakrát na dva týdny v České republice, za ním naopak na Kapverdy jezdí dvě dcery.

Místní lidé prý nejdříve pandemii koronaviru brali na lehkou váhu a vtipkovali, že virus nenapadá lidi černé pleti nebo že je před ním ochrání alkohol. Postupně ale informovanost obyvatel rostla a lidé se začali chránit rouškami. „Horší je to v chudinské čtvrti Baraka, kde se opatření moc nedodržují. Mají tam problémy s vodou, žijí bez elektřiny nebo ji mají jen pár hodin denně,“ vypráví Salavec. Kromě místní chudiny žijí v této čtvrti i komunity ze Senegalu, Nigérie a Guiney Bissau.

Foto: Milan Salavec

Děti v chudinské čtvrti Baraka.

V souvislosti s pandemií koronaviru vnímá kapverdský Čech dvě nebezpečí. Jedním je fakt, že ostrov Boa Vista je silně závislý na turistickém ruchu. S tím, jak se nyní uzavřely obchody i hotely, přišla spousta lidí o práci. „Taxikáři, prodavači suvenýrů, zaměstnanci hotelů a další nemají finanční rezervu. Budou mít problémy platit za jídlo, elektřinu, vodu. Lidé se bojí kriminality.“ Vzhledem k tomu, že se na Boa Vistu vše musí dovážet, jsou tu také vyšší ceny než na ostrově Santiago, kde leží metropole Praia s ministerstvy a prezidentským palácem.

Dalším rizikem je špatný stav zdravotnictví na ostrově. Funguje tu sice jedna státní a jedna soukromá nemocnice, vybavení ale mají špatné, a když měl Salavec jednou zdravotní problémy a podezření na zánět slepého střeva, raději ho poslali do nemocnice v Praii. „Zdravotnictví tu není dobré - i těhotné ženy musí jezdit rodit na jiný ostrov, na Sal nebo Santiago.“

Foto: Milan Salavec

Milan Salavec jako Santa Claus.

„Kdyby se tu epidemie rozjela, bylo by to špatné,“ obává se Salavec. Vláda nicméně přislíbila ostrovu pomoc, jak finanční, tak i materiální. Na Boa Vistu poslala lodí zdravotnický personál a coby posily i policisty a vojáky.

Nyní celý ostrov čeká na 4. dubna, kdy by se mělo ukázat, zda onemocněl i hotelový personál a výše zmíněná dvojice Nizozemců. „Potom by uvolnili dopravu mezi ostrovy. Minimálně půl roku budou hotely zavřené, lidé ale budou moci jezdit za svými rodinami na jiné ostrovy,“ říká Salavec s tím, že na Kapverdách je nyní situace bezpečnější než v Evropě. Důvod odjíždět ze svého nového domova tedy zatím nemá.

Reklama

Související témata:

Doporučované