Hlavní obsah

Zásoby na týden i měsíce. Jak jsou kraje připraveny na nový nástup covidu

Foto: Profimedia.cz

Kraje spočítaly svoje zásoby ochranných pomůcek proti koronaviru.

Reklama

Jak dlouho krajům vydrží železné zásoby roušek v případě druhé vlny? V některých krajích jsou nachystaní na několik měsíců, jinde pomůcky dojdou za týden.

Článek

Zásoby roušek, které do svých skladů nakoupil Olomoucký kraj, vystačí jen na několik dní. „Olomoucký kraj má zásoby OOP téměř na jeden týden,“ řekla Seznam Zprávám Eva Knajblová, mluvčí Olomouckého kraje. O něco lépe jsou na tom tamní nemocnice - těm by roušky měly vydržet jeden až dva měsíce.

Praha, která je v semaforu České republiky vyznačená zelenou barvou, a spadá tedy do prvního stupně pohotovosti, má zásoby na jeden měsíc. Podle tiskového mluvčího magistrátu Víta Hofmana je v tuto chvíli v zásobě 800 tisíc roušek. Respirátory nejvyšší kvality, tedy FFP3, nemá ale hlavní město žádné.

Seznam Zprávy oslovily všechny kraje, aby zjistily, jak se připravují na případnou podzimní vlnu onemocnění a jak velké jsou jejich „železné“ zásoby ochranných prostředků. Stejné informace si od hejtmanů vyžádala i nově zřízená Rada vlády pro zdravotní rizika pod vedením premiéra Andreje Babiše.

V některých krajích mají zásoby jen na týdny, v jiných na měsíce. Ani jeden kraj však nepředpokládá, že by měly zásoby vydržet déle než tři měsíce.

V Moravskoslezském kraji, do kterého patří momentální ohnisko nákazy a jeden z nejpostiženějších okresů Frýdecko-Místecko, mají 417 tisíc roušek a 58 tisíc respirátorů FFP2.

„Tyto zásoby má kraj pro první chvíle nějaké akutní potřeby a navíc pouze pro příspěvkové organizace v rámci sociálních služeb. Tyto zásoby by měly zažehnat první kritické chvíle, pak v případě nouzového stavu budeme využívat státních dodávek nebo budeme komerčním způsobem nakupovat jinde podle potřeby,“ vysvětluje situaci v kraji Miroslava Chlebounová, mluvčí Moravskoslezského kraje.

Samotný počet kusů v jednotlivých krajích nelze porovnávat - každý kraj je totiž jinak velký, jinak lidnatý a musí zásobit různý počet nemocnic nebo sociálních zařízení. Seznam Zprávy proto požádaly kraje, aby poskytly i odhad, na jak dlouho jim nakoupené zásoby vydrží. Část krajů ale nedokáže odhadnout, na jak dlouho jim zásoby vystačí.

„To se nedá racionálně odhadnout, zásoby jsou připraveny na podporu našich příspěvkových organizací v případě vypuknutí lokálního ohniska onemocnění covid-19,“ vysvětluje Martin Volf, mluvčí Ústeckého kraje. Roušek tu mají 87 tisíc kusů, nesledují ale údaje o počtu roušek v nemocnicích.

Rekordmanem je Středočeský kraj, který má v zásobě 3,8 milionu roušek a více než půl milionu respirátorů FFP2. Zároveň je nejlidnatějším krajem v republice.

Celkově Středočeši nakoupili ochranné pomůcky za více než 84 milionů korun. „V současné době jsou jednotlivé oblastní nemocnice průběžně zásobeny OOP na dobu nejméně dvou měsíců. Jedinou výjimkou jsou ochranné rukavice, jejichž zásoby u ZZS SK v současné době klesly mírně pod hranici dvou měsíců, a z toho důvodu bylo rozhodnuto o doplnění stavu na požadovanou úroveň,“ vysvětluje Jan Denemark Nováček, mluvčí Středočeského kraje.

Rovný milion roušek má na skladech Kraj Vysočina. „Kraj Vysočina v současné době disponuje vlastními zásobami roušek a respirátorů (a dalšího ochranného materiálu) na cca 2 měsíce. Tento stav se může měnit v závislosti na naléhavosti a intenzitě situací, v rámci nichž je materiál využíván,“ uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Zásoby, kterými disponují jednotlivé kraje, jsou podle jejich tiskových mluvčích určeny pro další vlnu nákazy a stav ohrožení. Využity budou pouze pro zdravotní a sociální zařízení a další pomocné organizace.

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji předpokládají, že nemocnicím vydrží roušky až tři měsíce. „Od začátku pandemie kraj nakoupil ochranné prostředky zhruba za 59 milionů korun,“ říká Dan Lechmann, mluvčí Královéhradeckého kraje. V Pardubickém kraji mají necelých 300 tisíc jednorázových roušek, v Královéhradeckém 457 tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované