Hlavní obsah

Zásoby pro případ krize – tři tajná místa, kde stát skladuje rezervy

Stěna silná jako plášť tanku a 25 metrů vysoká nádrž s plovoucí střechou. Tady stát schovává své zásoby ropy.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdyby v Česku vypukla krize, nastal black out nebo přišla nějaká živelní katastrofa – stát bude připraven. Po celé zemi má rozmístěné desítky pohotovostních skladů a v nich takzvané rezervy. Někde jsou zásoby jídla, jinde třeba cisterny na vodu, lávky, kovy nebo pohonné hmoty. Celkem za 30 miliard korun. Přesné číslo ani přesné umístění skladů Správa státních hmotných rezerv, která zásoby spravuje, ze strategických důvodů nesděluje. My jsme ale tři utajené sklady navštívili.

Článek

V Nelahozevsi, přísně střeženém areálu společnosti Mero, stát skladuje své zásoby ropy. Areál je obehnaný dvojitým plotem s ostnatým drátem a vjet sem bez povolení je nemožné.

S helmou a bez mobilních telefonů

V blízkosti nádrží navíc platí přísná bezpečnostní pravidla. Návštěvy vyfasují helmu a nehořlavou bundu a musí vypnout mobilní telefon.

„V našem areálu SSHR využívá šest nádrží, každá o objemu sto tisíc krychlových metrů, a dalších šest nádrží s objemem 125 tisíc krychlových metrů,” vysvětluje zástupce firmy Mero Petr Pšenička. Jen pro představu – jedna taková nádrž je vysoká 25 metrů. A její stěna má u země tloušťku 4,5 centimetru.

Státní zásoby ropy by v případě krize vydržely 84 dní. Podle Evropské unie je to málo, po svých státech požaduje devadesátidenní rezervu.

Součástky na kilometr dlouhý most

Další sklad, do kterého se nám s kamerou podařilo dostat, se nachází o necelých 50 kilometrů dál. V hale o velikosti fotbalového hřiště stát ukrývá mostní provizoria, těžkou techniku, ale třeba také největší sbírku heverů, kterou můžete vidět najednou.

V ponurém osvětlení a zimě, která v kovové hale panuje, působí železniční a silniční konstrukce až strašidelně. Ze sady dílů, která více než cokoliv připomíná hodně velkou stavebnici, by šlo sestavit most o délce až jeden kilometr.

V jiných skladech má stát zase například stany, deky a spacáky nebo kontejnery nouzového přežití.

Sýry pro krizi

V zásobách nechybí ani potraviny. V případě potřeby by vydržely jeden a čtvrt dne. V rezervách jsou konzervy, sušené mléko nebo třeba sýry.

„Sýry se do zásobníku státních hmotných rezerv smí vkládat ve stáří tří dnů od zasýření a smí tu být 60 dní od zasýření. Během tohoto cyklu je musíme vždy obměnit,“ vysvětluje Jana Doláková, hlavní sýrařka firmy Moravia Lacto, v jejímž areálu jsou zásoby uskladněny.

Reklama

Doporučované