Hlavní obsah

Zastánci interrupcí se bouří proti novým zákonům. Protestují napříč celými Spojenými státy

Aktivisté v USA se bouří proti novým potratovým zákonům.Video: Tereza Nováková, AP, Reuters

 

Reklama

Zastavte přísnou protipotratovou politiku. To hlásají aktivisté ve Spojených státech. Nelíbí se jim nové zákony, které v některých státech zcela zakazují interrupce. Svůj nesouhlas vyjádřili na shromážděních konajících se na zhruba 400 místech po celé zemi.

Článek

Američtí bojovníci za právo na interrupci, včetně několika politiků z řad demokratů, se shromáždili před soudy napříč Spojenými státy. Protestují proti nově schváleným zákonům omezujícím práva na interrupci v osmi státech. Podle nových nařízení například žena nemůže přerušit těhotenství, pakliže k oplodnění došlo při incestu nebo znásilnění.

„Myslím, že každá žena by měla mít právo si dělat se svým tělem co chce. Nevěřím, že mají jiní lidé právo na to, říkat ženě, co může nebo nemůže dělat. Myslím, že potrat je právo, které by měla mít každá žena,” řekla pro agenturu Reuters účastnice jednoho z protestů Madison Agbe-Daviesová.

Osm amerických států včetně Missouri, Ohia nebo Georgie přistoupilo ke zpřísnění zákonu o interrupcích. V některých je nově zakázaný umělý potrat po osmém týdnu těhotenství. Vůbec nejpřísnější zákon schválil parlament státu Alabama. Tamní zákon zakazuje téměř všechny interrupce. Jedinou výjimkou je těhotenství ohrožující život matky. Pokud žena zákon poruší, hrozí jí až 99 let vězení.

K nové přísné interrupční politice se vyjádřil také americký prezident USA Donald Trump. Na svém Twitteru se vyslovil pro umělé potraty v případě znásilnění nebo incestu.

Cílem republikánského tažení proti interrupcím je zvrácení precedentního rozhodnutí z kauzy Roeová versus Wade z roku 1973. To interrupce v USA de facto legalizovalo. Odpůrci interrupcí očekávají, že nové protipotratové zákony vyvolají soudní spory, které skončí u Nejvyššího soudu. V devítičlenné nejvyšší justiční instanci zastává pět soudců konzervativní názory.

Reklama

Doporučované