Hlavní obsah

Zastavit se a vychutnat si krásu. Dagmar Pecková (nejen) o hudebním festivalu Zlatá pecka 2019

Operní pěvkyně Dagmar Pecková v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

„Existuje spousta nádherné hudby a krásného umění, které lidstvo dosud vytvořilo. Na našich hrbech spočívá toto kulturní dědictví, které bychom měli předávat dalším generacím; ale také proto, aby lidé věděli, že neexistuje jen opera Carmen nebo Vivaldiho Čtvero ročních období. Každý z nás se může na chvíli zastavit a poslechnout si krásnou hudbu, přečíst si hezkou knihu, podívat se na krásný obraz. Přála bych si, aby to lidé ve svých každodenních životech nepřestali vnímat,“ svěřila se operní pěvkyně Dagmar Pecková. V rozhovoru pro Televizi Seznam prozradila, proč je pro ni důležité podporovat mladé začínající talenty, a také jak vznikl nápad založit v Chrudimi letní hudební festival.

Článek

„Chrudim je moje rodné město, které mi pro můj rozlet do světa dalo opravdu hodně. Navíc v Medlešicích, odkud pocházím, se narodila matka Emy Destinové. Kdoví, jestli tam náhodou nebudou nějaké dosud neobjevené souvislosti – stálo by za to zapátrat po tom,“ směje se Dagmar. Zároveň přiznává, že potřeba oplatit svému rodnému kraji „to nejlepší ze sebe – tedy talent a pracovitost“, se během její úspěšné operní kariéry ozývala čím dál intenzivněji.

„Víte, já mám sice v hlavě pořád spoustu nápadů, ale to nejdůležitější ze všeho je mít štěstí na správně naladěné lidi. To se potom věci začnou dít téměř samy od sebe. Naopak když máte ve své blízkosti někoho, kdo vám pořád dokola říká, že to nemá význam a že se to nepovede, tak je to někdy až k breku. Snažím se mít kolem sebe lidi, které ženou kupředu odvaha a chuť něco tvořit, pro sebe a pro druhé,“ vysvětluje operní pěvkyně.

A zdá se, že se jí to daří. Letní hudební festival Zlatá pecka, který před více než třemi lety spoluzakládala, láká do Chrudimi stále více návštěvníků, ale také účinkujících – s přibývajícími ročníky se stává dokonce multižánrovou kulturní událostí.

„V našem festivalovém programu jsou zastoupeny všechny čtyři hlavní múzy, tedy hudba, činohra, film a výtvarné umění. Zlatá pecka pak dává příležitost hlavně mladým talentům a také místním souborům a umělcům,“ říká Pecková. Významnou součástí festivalu jsou pak i oblíbené interpretační kurzy pro studenty a absolventy uměleckých škol a profesionální pěvce – jak jinak, pod vedením samotné Dagmar Peckové. „Je to pro mě nesmírně krásná zkušenost. Když vidím, jakým způsobem ty děti vnímají hudbu, jak ji zpracovávají a předávají dál, tak si s klidem v duši říkám: Nevymřeme, nevymřeme,“ dodává se smíchem.

Za zmínku určitě stojí také fakt, že každý ročník se nese v duchu jedné významné osobnosti – letos je jí postava a tvorba Antonína Dvořáka. Bohatý týdenní program (25. 8. – 2. 9. 2019) čítá celkem 17 akcí ve 4 městech – kromě Chrudimi také v Pardubicích, Heřmanově Městci a Holicích. Přehlídku letos poprvé již nepořádá město, ale nedávno založený spolek Zlatá Pecka.

„Na rok 2020 už samozřejmě připravujeme program nový, ústředním tématem festivalu bude tentokrát Fenomén Marie Callas. Jinak to máme všechno vymyšlené až do roku 2024. Teď budeme tu naši vizi nabízet dalším nadšencům a sponzorům,“ uzavírá Dagmar Pecková.

Co dalšího na sebe uznávaná operní pěvkyně ještě prozradila? Kdy nejčastěji dostává ty nejlepší nápady a proč už některé věci ve svém životě nebere zbytečně vážně? Na celý rozhovor s Dagmar Peckovou se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Doporučované