Hlavní obsah

Zastavme Babiše s komunisty a Okamurou. Spolu jde do finále kampaně

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Koalice Spolu.

Reklama

Hrozba, kterou musíme zastavit. Tak koalice Spolu ve finální části kampaně ukazuje současné představitele nebo podporovatele vlády. Voličům chce v následujících týdnech představovat svůj volební program proti populismu.

Článek

Šest týdnů před volbami do Poslanecké sněmovny představila koalice Spolu finální část kampaně. Hlavním tématem má být porážka populismu a extremismu, které podle koalice představují ANO spolu s SPD a komunisty.

Na filmovém plakátu ukazuje premiéra Andreje Babiše (ANO) spolu s předsedy SPD a KSČM jako „hrozbu, kterou musíme zastavit“.

V krajích se objeví 250 bigboardů a tisíc billboardů. Tři čtvrtiny sdělení se budou týkat priorit koalice, kterými jsou například životní prostředí, bydlení a udržení demokratických hodnot. Čtvrtina bude varovat před rozvratem veřejných financí, posunem na Východ, zpustošeným venkovem, zaostalým vzděláváním a likvidací podnikání.

„Mít vládu populistů a extremistů je extrémně drahé, morálně zničující a devastující po všech stránkách. To, co jsme prožívali v uplynulých dvou volebních obdobích, je jen slabý odvar toho, co by nás čekalo v dalších čtyřech letech,“ nasadil strašící rétoriku lídr koalice a předseda ODS Petr Fiala.

Fotogalerie ze zahájení horké fáze kampaně Spolu:

+10

Varoval před definitivním rozvratem státních financí a pomalým posunem Česka na východ směrem k Rusku. „Cílem populistů a extremistů je z České republiky udělat rozhádanou, zaostalou a nevzdělanou zemi, protože jedině tak ji budou schopni ovládat a vysávat,“ dodal.

„Vláda se chová jako gambleři v zaplivané špeluňce, kteří už zadlužili svoje rodiny a míří k exekucím, ale stále ve falešné naději házejí mince do automatu s tím, že tentokrát už to vyjde,“ přisadila si předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle níž je to právě koalice Spolu, která nabízí recept, jak ze situace ven.

Koalice prosazuje ku příkladu výrazné zpřísnění fiskálních pravidel, povýšení zákona o rozpočtové odpovědnosti na zákon ústavní nebo třeba modernizaci české burzy tak, aby byla atraktivní pro nové investory. Velkým slibem koalice Spolu je také důchodová reforma, jejíž součástí by mělo být oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu.

Lidovecký předseda Marian Jurečka slíbil na následujících šest týdnů kontaktní kampaň, při které se politici rozjedou mezi lidi. „Nebojíme se jít za lidmi, nemáme ochranky, nemáme se proč skrývat,“ uvedl.

Současná vláda podle něj nesplnila nic z toho, co před čtyřmi lety slíbila. „Máme tady spravedlivou důchodovou reformu? Dostupnější a levnější bydlení? Kvalitnější silnice? Bezpečnější železniční dopravu? Lepší kvalitnější životní prostředí? Efektivnější a štíhlejší stát? Nižší zadlužení pro naše děti? A mohl bych pokračovat, nikoliv zásadně kriticky, ale na základě toho, co tato vláda napsala do programového prohlášení a na začátku vládnutí slíbila občanům této země,“ uvedl Jurečka.

Reklama

Doporučované