Hlavní obsah

Zastavme to. Demonstrace u Hradu varovala před autoritářskými tendencemi i dezinformacemi

Podívejte se, jak probíhal protest před Pražským hradem.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hráz proti útokům na českou demokracii. Desítky aktivistů vystavěly u Pražského hradu symbolickou zeď z dvoumetrových krabic – heslem happeningu bylo Zastavme to. Akce se konala v pravé poledne na Hradčanském náměstí, a to těsně po výměně hradní stráže. Přilákala proto pozornost turistů.

Článek

Symbolickou zeď postavili aktivisté přímo u brány Pražského hradu. Podle autorů happeningu – skupin Kaputin a Rebelové české politiky – měla akce upozornit na nebezpečí spojená s hybridní válkou, dezinformacemi, xenofobií a posilováním autoritářských tendencí. „Toto místo nám připadá pro zeď nejvhodnější, protože tu sídlí prezident Zeman. Ten nezastupuje české zájmy, ale zájmy Ruska a Číny,” uvedl aktivista ze skupiny Kaputin Otakar van Gemund.

Akce byla také podle organizátorů apelem na voliče před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat v květnu. „Pokud si nezvolíme demokratické strany nejen v evropských volbách, v jakýchkoliv volbách, tak se dobrovolně vzdáváme kontroly nad touto zemí,” řekl van Gemund. Podle něj je důležité, aby Evropská unie zůstala pospolu. „Je to jediná možnost, jak v tomto světě čelit vlivu autoritářských režimů,” dodal.

Na přípravě symbolické zdi se podílelo na 90 lidí – zástavu pak tvořilo přes 60 dvoumetrových krabic. Protestní akce ale aktivisté organizují každý měsíc. Chtějí tak apelovat na českou společnost. 17. listopadu třeba vyhodili do koše květiny, které položil premiér Andrej Babiš k památníku na Národní třídě.

Reklama

Doporučované