Hlavní obsah

Zastavte očkování vakcínou Johnson & Johnson, vyzývají americké úřady

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Úřady v USA doporučily pozastavit očkování vakcínou firmy Johnson & Johnson. Důvodem je výskyt krevních sraženin u několika pacientů, kterým byla látka podána. Firma zároveň odložila distribuci vakcíny v Evropě.

Článek

Prostřednictvím společného prohlášení informovalo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) spolu s Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o neobvyklých krevních sraženinách, které po vakcinaci látkou Janssen zaznamenalo celkem šest žen. Skutečnost je nyní úřady prošetřována, zaznělo však doporučení, aby očkování danou látkou bylo pozastaveno.

Krevní sraženiny se u žen objevily 6 až 13 dní po podstoupení vakcinace, vyskytovaly se v žilách odvádějících krev z mozku a doprovázel je nízký počet krevních destiček. Věk žen, u kterých byl jev zaznamenán, se pohyboval v rozmezí od 18 do 48 let, informuje agentura AP.

Ve Spojených státech již bylo podáno téměř 7 milionů dávek této vakcíny a převážná většina pacientů hlásila pouze mírné, nebo žádné vedlejší účinky. Mezi ty vůbec nejčastější podle oficiálních informací patří bolest v místě injekce, bolest hlavy, únava, bolest svalů a pocit na zvracení. Mezi ty méně obvyklé pak může patřit vyrážka, horečka nebo ve vzácných případech také alergická reakce.

Informace, které nyní americké úřady zveřejnily, se podobají těm, které se objevily již dříve ve spojení s jiným druhem vakcíny. Některé evropské země totiž v březnu pozastavily očkování látkou, která vznikla ve spolupráci AstraZenecy a Oxfordské univerzity. Důvodem byly také zdravotní problémy, a to specifické poruchy srážení krve.

K pozastavení očkování látkou Janssen by nyní mělo dojít ve federálních očkovacích centrech USA a očekává se, že se přidají i ostatní. Zbylé vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna, které se ve Spojených státech používají, nebudou rozhodnutím nijak omezeny a pauza se jich tedy netýká. Více podrobností o probíhajícím očkování na území USA přehledně podává například list The New York Times.

Případy krevních sraženin by ve středu měl projednat poradní výbor CDC pro imunizační postupy a vlastní vyšetřování dané záležitosti hodlá spustit také FDA. Jak však úřady informovaly ve svém společném prohlášení, z důvodu velké opatrnosti považují za prozatímní řešení pozastavení vakcinace touto látkou.

Odborníci zároveň varovali lékaře, aby sraženiny neléčili pomocí typické léčby heparinem, který ředí krev. Za daných podmínek by totiž podání léku mohlo být nebezpečné, a je tedy nutné zvolit alternativní léčbu, uvádí úřady. FDA i CDC zároveň doporučily pacientům, kteří do tří týdnů po obdržení vakcíny pociťovali silné bolesti hlavy, břicha, nohou nebo dušnost, aby kontaktovali svého lékaře.

A co na to Johnson & Johnson?

„V současné době nebyl prokázán jasný kauzální vztah mezi těmito vzácnými událostmi a vakcínou Janssen,“ cituje agentura AP slova společnosti. Ta zároveň informovala o tom, že si zdravotních problémů, které se u několika lidí objevily, je vědoma a že bezpečnost lidí, kteří užívají její výrobky, je pro ni prioritou.

Firma tak z toho důvodu v úterý učinila rozhodnutí ohledně evropského trhu; rozhodla se totiž kvůli nastalé situaci „proaktivně oddálit“ distribuci své vakcíny na evropském kontinentu. „Úzce spolupracujeme s lékařskými odborníky a zdravotnickými úřady a důrazně podporujeme otevřenou komunikaci těchto informací s pracovníky ve zdravotnictví a veřejností,“ hlásá dále vyjádření.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) udělila podmínečnou registraci vakcíně firmy Johnson & Johnson 11. března tohoto roku. Česko si u společnosti objednalo celkem 2 miliony dávek a statisíce jich do Evropy měly dorazit již v příštích týdnech.

Jak vakcína Janssen funguje?

Vakcína z dílny firmy Johnson & Johnson je určena k prevenci onemocnění covid-19 u osob starších 18 let a podává se ve formě jediné injekce. Vakcínu tvoří další virus (adenovirus), který byl modifikován takovým způsobem, že obsahuje gen pro tvorbu spike proteinu viru SARS-CoV-2. Ten se nachází na povrchu koronaviru a virus ho potřebuje k tomu, aby mohl vstupovat do buněk organismu.

Adenovirus dopraví tento gen viru do buněk očkovaného jedince a ty pomocí tohoto genu vytvoří právě spike protein. Tento neškodný koronavirový „hrot“ pak imunitní systém rozpozná jako cizí a začne reagovat. „Vytvoří proti němu protilátky a aktivuje T buňky (bílé krvinky), aby jej napadly,“ píše na svém webu Státní ústav pro kontrolu léčiv s upozorněním, že adenovirus ve vakcíně se nemůže množit a nevyvolává onemocnění.

Jak již zmiňovaná firma AstraZeneca, tak společnost Johnson & Johnson vyrábějí vakcíny proti koronaviru stejnou technologií. Až na používání adenoviru se tento postup výrazně neliší ani od toho, který využívají firmy stojící za mRNA vakcínami (Pfizer/BioNTech, Moderna). Pro vakcínu Janssen je však využíván lidský adenovirus, zatímco AstraZeneca používá verzi šimpanzí.

Reklama

Doporučované