Hlavní obsah

„Zastavte olympiádu.“ Japonci OH v Tokiu nechtějí, bojí se o bezpečnost

Foto: Profimedia.cz

Letní olympijské hry startují 23. července.

Reklama

Očekává se, že japonská vláda vyhlásí kvůli nadcházejícím olympijským hrám mírnější nouzový stav. Událost i tak provází řada problémů. Většina Japonců si konání her nepřeje, odhlašují se dobrovolníci i světoznámí sportovci.

Článek

Japonsko tento víkend nejspíš zmírní nouzový stav v Tokiu a dalších oblastech. V zemi vrcholí finální přípravy na olympijské hry a nově nakažených stále ubývá. Aktuální nouzový stav má skončit v neděli a očekává se, že premiér Jošihide Suga na několik týdnů vyhlásí mírnější „kvazinouzový“ stav.

Potenciálních rizik se ale obávají tamní odborníci i běžní Japonci. Podle nedávného průzkumu jich s konáním olympijských her nesouhlasí až 80 procent. Petici za zrušení nebo posunutí termínu podepsalo už 420 tisíc Japonců. Zdravotníci v japonských nemocnicích vyvěšují plakáty s nápisy „Zastavte olympiádu“. Suga trvá na tom, že hry proběhnou bezpečně.

V Japonsku má zatím dokončené očkování jen 5,6 procenta obyvatel, alespoň jednou dávkou je naočkováno necelých 16 % populace. Od začátku pandemie se nakazilo 778 tisíc Japonců a na covid-19 zemřelo přes 14 tisíc lidí.

Ke hrám mají výhrady i samotní sportovci. Světová hráčská asociace zastupující 85 000 sportovců z více než 60 zemí uvedla, že Mezinárodní olympijský výbor musí udělat více pro zajištění bezpečnosti sportovců, ať už půjde o přísnější pravidla sociálního distancování nebo testování. K debatě nad konáním her vyzvala největší japonská tenisová hvězda Naomi Ósakaová. Rafael Nadal dokonce ve čtvrtek oznámil, že se kvůli obavám o bezpečnost olympijských her vůbec nezúčastní.

Některé tradice nepřekazí ani covid

Přesto se zdá, že ani koronavirus nenaruší některé zvyklosti, které patří k olympijským hrám. Organizátoři letošních her očekávají, že v olympijské vesnici rozdají 160 000 prezervativů, uvedla agentura AFP.

Olympijské hry v Tokiu

V loňském roce byly odloženy kvůli pandemii koronaviru.

Konají se od 23. července až do 8. srpna.

Na programu je 33 medailových disciplín.

Hlavní město Japonska hostí letní olympiádu podruhé, v roce 1964 zde dobyla sportovní vrchol trojnásobná vítězka Věra Čáslavská.

Japonské hranice zůstávají uzavřené, her se nezúčastní mezinárodní diváci.

Zatím se očekává účast 5000 tisíc místních fanoušků, vláda ale povolený počet možná zdvojnásobí.

Distribuce kondomů má přispět k rozšíření povědomí o HIV. MOV proto požádal pořadatele, aby v tradici pokračovali i letos, navzdory koronavirovým opatřením. „Rozdané prezervativy nejsou zamýšleny k využití uvnitř vesnice. Sportovci si je mají odvézt s sebou domů jako suvenýr, který jim pomůže šířit povědomí o nemoci,“ vysvětlili pořadatelé pro AFP.

Kromě prevence sexuálních onemocnění patří ke každým hrám i tisíce dobrovolníků, kteří celou událost udržují v chodu. Organizátoři se ale letos potýkají s nezvyklým problémem. Z 80 tisíc registrovaných dobrovolníků se už nejméně 10 tisíc odhlásilo. Obávají se, že by se mohli nakazit koronavirem.

Organizátoři her sice oznámili, že mají v plánu naočkovat kolem 18 tisíc dobrovolníků, k hladkému průběhu akce je jich potřeba kolem 70 tisíc. Není jasné, kolik přesně se jich nakonec podaří naočkovat a zda dostanou obě dávky. S organizací posledních letních her v brazilském Riu jich pomáhalo až 50 tisíc.

Text vznikl s přispěním Kateřiny Motyčkové.

Reklama

Doporučované