Hlavní obsah

Zastihnou vás volby v karanténě? Přijdete o právo volit

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé, kteří budou během podzimních krajských a senátních voleb v karanténě, nebudou moci volit. Odklad voleb se kvůli situaci nechystá.

Článek

„Když krajská hygienická stanice nařídí karanténu, tak je to podle volebního zákona překážka výkonu volebního práva. V takovém případě člověk nevolí a ani za ním nejede přenosná urna,“ popsal náměstek ministra vnitra Petr Mlsna pro deník MF Dnes.

Právě na podzim, kdy lidé budou vybírat krajské zastupitele a část senátorů, se přitom epidemiologové obávají druhé vlny epidemie. Podle deníku ale stát o posunu voleb zatím neuvažuje. Důvodem by byla podstatně horší situace, než která panovala v Česku na jaře za nouzového stavu.

Opozice možné omezení volebního práva kritizuje – chce buď urychleně zavést korespondenční hlasování, nebo jiným způsobem umožnit hlasovat lidem v karanténě. „Volební právo je zásadní. Odebrat ho bez soudu je nemožné. Namyšlenost byrokratů nesnesitelně vzrostla,“ říká například Karel Schwarzenberg.

Podle náměstka Mlsny ale omezení volebního práva vychází z ústavy a je s ní v souladu. „Jsou výjimky, kdy nemůžete vykonávat aktivní volební právo ze zákona. Je to třeba nařízená karanténa nebo tuberkulóza,“ popsal deníku Mlsna.

Reklama

Doporučované