Hlavní obsah

Nižší sociální odvody a jednodušší daně, radí Babišovi topmanažeři

 

Reklama

Ministerstvo financí chystá nový zákon o daních z příjmu. Manažeři by dle studie ocenili zásadní zjednodušení výběru.

Článek

Odvody na sociální pojištění zaměstnanců jsou formou daně, která tíží přední české manažery nejvíce. Podle aktuálního průzkumu KPMG by více než polovina ředitelů a ředitelek velkých firem ocenila, aby byl stanovena pevná horní hranice pro roční odvody z mezd na sociální pojištění. Třetina manažerů by navíc ocenila, pokud by se sazba pro tyto odvody snížila.

Aktuálně na sociálním pojištění platí zaměstnanec 6,5 procenta ze mzdy, zaměstnavatel pak dalších 25 procent. Na zdravotním pojištění je to pak celkem 13,5 procenta ze mzdy, kdy na zaměstnance připadá 4,5 procenta.

„Je patrné, že lidé ve vedení firem vnímají zatížení odvody na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění jako značné břemeno. Z našeho průzkumu vyplývá, že ve srovnání s okolními zeměmi ho pociťují výrazně více," upozorňuje Radek Halíček, řídící partner KPMG.

Například na Slovensku by vládci velkých firem chtěli, aby stát snížil sazbu daně z přidané hodnoty a také sazbu korporátní daně.

Tento požadavek v Česku nezaznívá.

Přesto ministr financí Andrej Babiš přišel nyní s nápadem, že by zrušil nebo alespoň snížil daň z příjmu z dividend pro fyzické osoby. Chce tím zastavit odtok kapitálu ze země. Za posledních deset let totiž na dividendách z Česka odešlo přibližně 1950 miliard korun.

„Perspektivně bychom chtěli příjmovou daň z dividend zrušit nebo alespoň snížit. Protože je jasné, že pokud firma zaplatí korporátní daň a podnikatel, pokud by si chtěl vyplatit dividendu, tak ještě zaplatí patnáct procent, tak tady ty peníze nechat nechce," míní Babiš. Inspiroval se mimochodem na Slovensku, kde dosud byly dividendy zatíženy jen zdravotními odvody.

Babišův úřad ostatně právě připravuje zbrusu nový zákon o dani z příjmu. Hotový by měl být těsně před volbami příští rok na podzim. Slibuje výrazné zjednodušení systému výběru daní.

To je mimochodem to, po čem by čeští manažeři toužili nejvíce. Více než 86 procent v průzkumu KPMG uvedlo, že méně komplikovaný výběr daní by měl být prioritním opatřením daňové politiky.

Reklama

Doporučované