Hlavní obsah

Zástupci Jižní Koreje a KLDR se opět sejdou. Na programu bude po téměř 70 letech války mírová dohoda

Zástupci obou zemí Korejského poloostrova se mají sejít.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Zástupci obou zemí Korejského poloostrova tak navážou na přelomovou dubnovou návštěvu. Vůdce KLDR Kim Čong-un tehdy navštívil svůj jihokorejský protějšek Mun Če-ina a zavázal se mimo jiné k denuklearizaci.

Článek

Jižní Korea a KLDR před sebou mají další jednání, které má obě země přiblížit mírové dohodě. Setkání diplomatů je naplánované na středu, kdy se sejdou na neutrální půdě – ve vesnici Pchanmundžom na hranicích Severní a Jižní Koreje.

Zástupci obou zemí Korejského poloostrova tak navážou na přelomovou dubnovou návštěvu. Vůdce KLDR Kim Čong-un tehdy navštívil svůj jihokorejský protějšek Mun Če-ina a zavázal se k denuklearizaci. Jaderné testy v předchozích měsících vyvolaly obavy z obnovení střetů na poloostrově a z jaderného konfliktu.

KLDR uvedla, že na konci května zničí svůj jaderný polygon. K likvidaci testovacího střediska přizvala novináře i z Jižní Koreje a USA a označila to za splnění závazku skoncovat s jaderným testováním.

Po rozmrazení vztahů Jižní Koreje a KLDR se ale nyní hovoří o ukončení války, která zde formálně trvá již 65 let. Právě mírová dohoda by měla být předmětem středečního summitu.

Dalším očekávaným setkáním je jednání Kim Čong-una s Donaldem Trumpem, které se podle amerického prezidenta uskuteční 12. června v Singapuru.

Minulý týden Severní Koreu navštívil americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který odsud odvezl tři zadržené Američany a jednal o detailech setkání lídrů obou zemí.

Reklama

Doporučované