Hlavní obsah

Zástupci Národního divadla předali dárky v nemocnici Vinohrady

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitel Národního divadla (ND) v Praze Jan Burian a herec David Matásek dnes předali dárky zdravotníkům ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Článek

Bedny s ovocem a zeleninou doplněné šumivým vínem a dalšími nápoji nebo dárkovými předměty převzal jako poděkování zdravotníkům za jejich těžkou práci v období pandemie ředitel nemocnice Petr Arenberger. Zástupci ND vybrali kromě vinohradské ještě dalších devět nemocnic, kam během dneška a čtvrtka rozvezou celkem téměř dvě tuny dárků.

„Máme 3500 zaměstnanců s tím, že o pacienty s koronavirem se v různých oborech stará zhruba třetina z nich. Určitě budou rádi, když se jim posílí zdraví nějakou zdravou výživou,“ uvedl ředitel Arenberger.

Akce se z umělců zúčastní například Eva Urbanová, Martina Preissová, Adam Plachetka, Kateřina Kněžíková, Pavel Černoch, Kristina Kornová nebo Ester Pavlů. Do nemocnice na Vinohradech ráno dorazil herec David Matásek, který ještě dnes navštíví nemocnice v České lípě a Děčíně. „Když jsem se o té akci dozvěděl, tak jsem tyto nemocnice sám za sebe nabídl. Myslím, že na ten sever se neprávem zapomíná, a těší mě dělat kurýra. To je to nejmenší, co v téhle nelehké situaci můžeme dělat jako poděkování zdravotníkům v první linii,“ řekl ČTK Matásek.

ND zdravotníky potěšilo naposledy speciálními představeními na konci minulé sezony, kdy při znovuotevření divadel v červnu odehrálo pro zaměstnance nemocnic bezplatně několik představení.

Práce zdravotníků je obtížná i nebezpečná. Podle České lékařské komory (ČLK) se novým typem koronaviru nakazilo od začátku epidemie v Česku přes 35 000 zdravotníků, celkem onemocnělo přes 520 000 lidí. Bylo mezi nimi 16 000 sester a 5700 lékařů. Komora proto žádá, aby byli všichni zdravotníci, nejen vybrané skupiny, očkovaní přednostně, až bude vakcína dostupná. Stejně jako na jaře by všichni zdravotníci, nikoliv jenom pečující přímo o pacienty s covidem-19 v nemocnicích, měli podle ČLK dostat mimořádné odměny.

Reklama

Doporučované