Hlavní obsah
Online

Zástupci zemí EU se smlouvou o brexitu souhlasí, nad budoucími vztahy s Británií však dále visí otazníky

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se v Bruselu sešli k mimořádnému summitu EU věnovanému nadcházejícímu odchodu Velké Británie z Evropské unie. Unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier na tiskové konferenci po setkání uvedl, že zástupci evropské sedmadvacítky s návrhem smlouvy o brexitu souhlasí. Ze strany Evropské unie ale stále zůstávají nedořešené požadavky.

Článek

Zástupci zemí evropské sedmadvacítky se na mimořádném setkání zaobírali textem brexitové smlouvy a také návrhem politické deklarace o budoucí podobě vzájemných vztahů. Diplomaté ovšem už před setkáním shodně uváděli, že jednání nějaký zásadní posun přinést nemůže.

Stále nevyřešené jsou detaily chystané politické deklarace o budoucích vztazích mezi EU a Británií. Prohlášení i samotná brexitová dohoda mají být schváleny na nedělním summitu. Na textu „rozvodové dohody“ se vyjednavači obou stran na pracovní úrovni shodli už před týdnem, ačkoliv některé státy by mohly ještě přijít s připomínkami.

Vyřešit navíc zbývá zatím otevřená otázka, na jak dlouho by mohlo být případně možné jednou prodloužit předpokládané přechodné období, které nyní končí v prosinci 2020.

Jednání s Londýnem o politické deklaraci týkající se budoucnosti nyní ještě pokračují na základě asi šestistránkového nástinu toho, co by měla obsahovat. Tým unijního vyjednavače Michela Barniera předpokládá, že dokument bude domluven ve čtvrtek.

  • Corbyn chce brexitovou dohodu projednat znovu, čas na to prý je

    Návrh dohody o odchodu Británie z Evropské unie je nepřijatelný, britská vláda by to měla uznat a znovu otevřít vyjednávání. Zvládnout by se to dalo, přestože EU říká, že už nezbývá čas, míní šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn. V projevu na výroční konferenci Konfederace britského průmyslu (CBI) dnes vůdce britské opozice zopakoval, že jeho strana předloženou dohodu v parlamentu nepodpoří, zároveň prý nedopustí odchod země z EU bez dohody.

    „Stále na to je čas," řekl Corbyn o obnovení vyjednávání v momentě, kdy do plánovaného odchodu Británie z unie zbývá 130 dní. „Mimochodem, když EU říká, že už není čas, EU má bohatou historii vyjednávání na poslední chvíli. I Lisabonská smlouva (o reformě institucí EU) byla několikrát dodatečně projednávána,“ citoval lídra labouristů web deníku The Guardian.

    Kritici labouristických návrhů je ale označují za vágní a nesplnitelné. Corbyn také nevysvětlil, jak by jeho strana zabránila odchodu z EU bez dohody, kdyby současný plán neprošel parlamentem a poslanci by nepodpořili ani jakýkoli jiný návrh. Opoziční lídr pouze zopakoval, že labouristé by v takovém případě požadovali předčasné volby. Pokud by nebyly vypsány, budou prý na stole všechny možnosti včetně „nějaké podoby lidového hlasování“. Premiérka Mayová ale předčasné volby i nové referendum odmítá.

  • DUP: současná verze dohody uvězní Británii v EU

    Podle severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), o jejíchž deset poslanců se opírá menšinový kabinet britské premiérky Theresy Mayové, by stávající brexitová dohoda Británii uvěznila v Evropské unii bez jakéhokoli východiska. V prohlášení to dnes uvedla šéfka strany Arlene Fosterová. Podle ní je zcela jasné, že je zapotřebí s Bruselem vyjednávat o lepší dohodě.

    Fosterová explicitně nevyloučila podporu poslanců DUP při hlasování v britském parlamentu, návrh „rozvodové dohody“ ale podle ní očividně není dobrý. „Tato velmi špatná dohoda by nás uzamkla v EU bez cesty ven. Byli bychom uvězněni. Ti, kteří se snaží aktuální dohodu prosadit, používají hrozbu odchodu bez dohody jakožto jedinou alternativu. Chápu, že lidé mají z nespořádaného odchodu obavy, ale tohle by neměla být binární volba. Je zcela jasné, že je načase zapracovat na lepší dohodě,“ uvedla Fosterová.

    Web The Telegraph pak dnes napsal, že i přes hlasitou kritiku představitelů DUP aktuální podobu dohody o brexitu podporují severoirská podnikatelská sdružení. „Bude to pro DUP hrát nějakou roli? Asi ne,“ napsal na Twitter autor článku Peter Foster.

  • Mayová před podnikateli hájila svůj brexitový plán

    Britská premiérka Theresa Mayová dnes v projevu k účastníkům výroční konference Konfederace britského průmyslu (CBI) hájila svůj brexitový plán. Uvedla, že věří, že se jí s Evropskou unií podaří dohodu o odchodu země z evropského bloku uzavřít, a že je odhodlána dovést brexit do zdárného konce. Občané členských zemí Unie tak už podle Mayové „nebudou předbíhat ve frontě“ kvalifikované pracovníky ze třetích zemí, například „inženýry ze Sydney a softwarové vývojáře z Dillí“.

    Mayová řekla, že brexitová smlouva, kterou minulý týden dohodli unijní a britští vyjednávači, ochrání i britské firmy, pro které je klíčový hladký pohyb zboží. Na otázku ohledně takzvané pojistky, jejímž cílem je zabránit přísným kontrolám na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, premiérka odpověděla, že toto řešení nakonec vůbec nemusí nastat.

  • Britská média: Vzbouřenci potřebují proti Mayové několik posledních hlasů

    Vzbouřenci proti brexitovému plánu britské premiérky Theresy Mayové z řad euroskeptických poslanců její Konzervativní strany se podle britského tisku snaží získat posledních několik zákonodárců, aby Mayové mohli vyvolat hlasování o nedůvěře jako lídryni strany. Pokud by taková nedůvěra byla vyslovena, musela by Mayová skončit i jako předsedkyně vlády. K uspořádání hlasování konzervativních poslanců je zapotřebí, aby o to písemně požádalo nejméně 48 z nich (tedy 15 procent).

    Podle bulvárního deníku The Sun se již takto pro hlasování veřejně či tajně vyslovilo 42 poslanců. Server BBC News s odvoláním na zdroje z Konzervativní strany píše, že potřebný práh již byl překročen. Sir Graham Brady, u kterého se dopisy scházejí, v neděli uvedl, že 48 žádostí ještě neobdržel. Přesné číslo ale prozradit nechtěl.

  • Chmelař: Pro ČR je důležité, aby brexit nenarušil náš obchod

    Pro Českou republiku je v souvislosti s přípravou dohody o brexitu a související politické deklarace o budoucích vztazích důležité, aby po roce 2020 nebyl narušen vzájemný obchod s Británií. Novinářům to řekl český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař před mimořádným jednáním Rady pro všeobecné záležitosti, která se v Bruselu zabývá přípravou nedělního mimořádného unijního summitu k brexitu.

  • Lepší dohoda už nebude, vzkazují státy EU Londýnu

    „Lepší dohoda než ta, která je nyní na stole, nepřijde,“ vzkázal Velké Británii podle agentury Reuters německý ministr zahraniční pro evropské otázky Michael Roth. Možnost nového jednání vyloučil také jeho krajan Peter Altmaier, který zastává post ministra hospodářství a energetiky. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn pak agentuře Reuters řekl, že přijetí návrhu je v zájmu jak Evropské unie, tak Velké Británie. „Jakákoliv dohoda je lepší než řádná. Je v zájmu všech, aby se stala realitou,“ uvedl.

  • Co bude po přechodném období, zatím nelze říct, přiznal Barnier

    Barnier už včera naznačil, že by Brusel nebyl proti prodloužení takzvaného přechodného období až do roku 2022. Podle stávající dohody má skončit v roce 2020. Na tiskové konferenci po mimořádném pondělním summitu unijní vyjednavač uvedl, že přechodné období nelze vnímat jako začátek nového vztahu mezi EU a Británií, ale jako „vyšumění“ toho stávajícího. Barnier zároveň přiznal, že nad tím, jak bude vztah Londýna a Bruselu vypadat po vypršení zmíněného období, zatím visí otazník. Právě s podobou budoucích vztahů souvisí nejvíce vznesených námitek k odchodu Britů ze strany členských států EU. O tom, zda EU bude prodloužení přechodného období iniciovat, se podle Barniera musejí členové Unie interně poradit.

  • Zástupci členských států souhlasí se smlouvou o brexitu

    Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier po skončení mimořádného summitu EU v Bruselu uvedl, že ministři členských států souhlasí s návrhem smlouvy o brexitu. Návrh dohody na tiskové konferenci označil za spravedlivý a vyvážený. Podle Barniera čeká evropské politické špičky velice složitý týden a je třeba, aby si obě strany zachovaly chladnou hlavu.

Reklama

Hlavní zprávy