Hlavní obsah

Zastupitele bez roušky vyvedla policie. „Hájil jsem svobodu,“ míní

Foto: Seznam Zprávy

„Nedovolme, aby nám pod záminkou epidemie byla postupně vzata naše nezcizitelná práva a svobody,“ vyzývá Kacetl.

Reklama

„Chtěl jsem upozornit na nesmyslnost a protiprávnost dalšího povinného nošení roušek,“ uvedl znojemský politik Jiří Kacetl. Z pondělního zasedání zastupitelstva, kam přišel bez roušky, jej vyvedla policie.

Článek

„Na zasedání Zastupitelstva města Znojma ve štukovém sále barokního konventu louckého kláštera jsem demonstrativně zasedl ke svému stolku bez roušky s cílem upozornit na nesmyslnost a protiprávnost jejího dalšího povinného nošení,“ konstatuje opozičník Jiří Kacetl (Pro Znojmo). „Pochopitelně ponesu nyní s plným vědomím všechny právní následky – ze zasedacího sálu jsem byl vyveden Policií ČR, podal jsem vysvětlení, bude se mnou zahájeno správní řízení pro podezření ze spáchání přestupku.“

Kacetl dodává, že doufá, že žije v právním státě, a pevně věří, že právní chaos a nečitelnost, které v posledních více než dvou měsících předvádí současná vláda, skončí u soudu, protože jedině soud může nyní podle něj vynést verdikt v této tolik citlivé kauze.

„Rouška je symbolem poddanství“

„Rouška je v dnešní naprosto příznivé epidemiologické situaci nedůvodným omezením našich základních občanských práv a svobod. Stala se svým způsobem symbolem poddanství, mlčení a podřízenosti občanů vůči státní moci. Jako historik moc dobře vím, že přechod od demokratických států ve státy polototalitní či totalitní se v historii Evropy nikdy neděl náhle, vždy to bylo krůček po krůčku. Nedovolme proto, aby pod záminkou epidemie – která vlastně nikdy rozměrů epidemie v České republice nedosáhla – nám byla postupně vzata naše nezcizitelná práva a svobody,“ vyzývá politik.

Znojemský starosta Jan Grois (ČSSD) míní, že Kacetlova akce byla trapná. „Jasně, mě roušky také štvou a nejradši bych si ji hned sundal, ale tohle je šaškárna,“ nechápe Grois. „Pokud je to nějaká forma protestu, tak je pan zastupitel na špatné adrese, zastupitelstvo města o nošení roušek nerozhoduje. Všichni obyčejní lidé, a dokonce i pacienti v nemocnici to prostě dodržují. Pokud se někdo diví, že Andrej Babiš a Miloš Zeman vyhrávají volby, tak je to přesně kvůli takovýmto trapnostem.“

Dodal, že normální člověk si jen zaťuká na čelo. „Prostě zbytečný trapas pro všechny místo práce pro občany,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované