Hlavní obsah

Zastupitelé odvolali náměstkyni Hradce Králové Pourovou (ANO)

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zastupitelé Hradce Králové v pondělí odvolali z funkce náměstkyni primátora pro majetek Věru Pourovou (ANO). Ve funkci skončí 31. prosince 2020. Odvolání Pourové navrhl zastupitel Ivo Králíček (Změna pro Hradec).

Článek

Nástupce Pourové zastupitelé nevolili. Změna pro Hradec spolu se Zelenými na konci listopadu vystoupila z vládní koalice, kterou Změna a Zelení tvořili s ANO a ODS. Zástupci Změny a Zelených ve funkcích ve vedení města přes vystoupení z koalice pokračují.

Pro odvolání Pourové hlasovalo 19 zastupitelů, tedy nejtěsnější možná většina. Tvořily ji hlasy zastupitelů Změny pro Hradec a Zelených a dále zastupitelů opozičních Hradeckého demokratického klubu, Pirátů, lidovecké Koalice pro Hradec a KSČM. Proti odvolání Pourové byly ANO a ODS. Pourová byla do funkce náměstkyně zvolena na konci října 2018.

Podle Králíčka byla práce Pourové nedostatečná a údajně se při ní dopustila řady chyb. Vyčetl jí zejména případ nevyužití předkupního práva na budovu soukromé ZŠ Sion. Pourová uvedla, že návrhy vždy předkládala tak, aby byly v zájmu vydání spravedlivého rozhodnutí a v souladu se zákony, a ctila zachování etických principů.

Vedení města tvoří vedle Pourové primátor Alexandr Hrabálek (ODS), náměstkyně primátora pro finance Monika Štayrová (ANO), náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS) a náměstek primátora pro školství a sociální věci Martin Hanousek (Zelení).

Hanouska dnes navrhla z funkce odvolat ODS, ale v zastupitelstvu pro svůj návrh získala jen 16 hlasů. ODS a ANO se nepodařilo odvolat ani radního Adama Zárubu (Změna). Naopak opoziční zastupitelé spolu se Změnou a Zelenými z funkce určeného zastupitele pro územní plán odvolali Jiřího Langera (ANO).

Královéhradecké ANO a ODS si po rozpadu trojkoalice potvrdily, že jsou připraveni pokračovat ve vedení města spolu. Současně řekly, že budou hledat nového koaličního partnera. Pokud jej nenaleznou, mají v plánu pokračovat v menšinové dvojkoalici a hledat podporu u důležitých bodů „od všech konstruktivních zastupitelů“. Podle Hanouska by v Hradci Králové měla vzniknout široká koalice bez ANO a KSČM.

Hnutí ANO, které komunální volby v Hradci Králové vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. V opozici jsou Hradecký demokratický klub (HDK) se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, lidovecká Koalice pro Hradec se třemi mandáty a KSČM také s třemi.

Reklama

Doporučované