Hlavní obsah

Zastupitelé Plzeňského kraje odvolali hejtmana Josefa Bernarda

Foto: Seznam Zprávy

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Reklama

Plzeňský kraj je čtyři měsíce před krajskými volbami bez hejtmana. Zastupitelé přistoupili na návrh Josefa Bernarda a odvolali ho. Kraj povede statutární zástupkyně.

Článek

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard na pondělním zasedání navrhl vlastní odvolání. Došlo k tomu poté, co letos v květnu po sporech opustil ČSSD. Zastupitelstvo jeho návrh schválilo, pro bylo 39 ze 44 přítomných. Kraj do konce volebního období povede náměstkyně Marcela Krejsová z ODS.

„V rámci krajských zastupitelstev nemáme institut vyjádření důvěry tak, jako je to například u vlády. Po dohodě s právníky jsem proto přišel s touto verzí,“ uvedl Bernard na začátku zasedání.

Sociální demokraté zopakovali, že Bernarda už v minulosti vyzvali k tomu, aby se sám vzdal funkce v zastupitelstvu, což pro ně mělo být „nejčistší řešení“. Ten to však odmítl a nechal hlasovat o svém odvolání.

„Chtěl bych vás vyzvat, abyste na hejtmana rezignoval a nepřenášel to na zastupitelstvo. S blížícím se koncem volebního období tuto situaci považujeme za nešťastnou, ale jsme připraveni tento váš návrh jednoznačně podpořit,“ uvedl Martin Baxa z koaliční ODS.

Hejtman Josef Bernard opustil sociální demokracii letos v květnu, ihned poté nabídl hejtmanskou funkci k dispozici. Členem strany byl od roku 2015, o rok později za ni v Plzeňském kraji kandidoval na hejtmana. Do sociální demokracie vstoupil jako dlouholetý úspěšný manažer Škodovky, v posledních pěti letech před vstupem do politiky působil jako generální ředitel Škoda Transportation.

Jeho nespokojenost v ČSSD rostla už delší dobu, Bernard byl členem křídla sociální demokracie, která byla proti angažmá ve vládě podporované komunisty. Poslední kapkou pro něj bylo jeho onemocnění koronavirem letos na jaře, kdy na něj spolustraníci zaútočili, že nedodržuje stanovenou karanténu.

Bernard v plénu potvrdil, že bude kandidovat na hejtmana i v letošních volbách. Zájem spolupracovat s ním už projevilo hnutí STAN. Náměstek Pavel Čížek z hnutí STAN potvrdil, že nabídka trvá. Bernardovi před zastupiteli nabídl i svůj post jedničky kandidátky. „Jsem rozhodnutý, kandidovat určitě budu,“ uvedl nyní již bývalý hejtman.

Reklama

Doporučované