Hlavní obsah

Zastupitelé Prahy 2 vzali na vědomí stavbu volnočasového areálu na Folimance

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Zastupitelé Prahy 2 zhruba dvě hodiny diskutovali o vybudování volnočasového areálu na Folimance pod Nuselským mostem. Projekt, který je již budován, nakonec vzali na vědomí.

Článek

Do debaty se zapojili rovněž někteří obyvatelé, kteří nesouhlasí s podobou projektu. V minulosti sepsali nesouhlasnou petici, kdy jim vadí, že zmizí volný prostor a ubude zeleně. Podle opozice radnice při přípravě projektu nedostatečně komunikovala s obyvateli. Zástupci vedení městské části výtky odmítli. Areál vyjde na necelých 29 milionů korun a výstavba potrvá asi rok.

Pod Nuselským mostem má být ovál pro kluziště se zázemím a vzniknout mají také veřejné toalety, pískoviště s vodním prvkem, hřiště na pétanque, místa pro veřejné grilování nebo stánek s občerstvením. Na prostranství přibudou chodníky, pergola a lavičky. Vysázena bude nová zeleň.

Místostarosta Jaroslav Šolc považuje za devizu projektu, že bude využitelný v létě i v zimě. „Zprovoznění považuji za důležité, zvláště v dnešní době, kdy naše děti byly rok zavřeny doma a neměly dostatek pohybu,“ řekl. Podporu výstavby zaznamenal podle svých slov i ze strany sportovních organizací. Místostarosta Jan Kolář doplnil, že s proměnou souhlasí i ředitelé základních a mateřských škol.

Opozice vedení radnice v debatě vytkla, že projekt s obyvateli dostatečně nediskutovala. Opoziční zastupitel Michal Uhl řekl, že projekt je rozhodnutý a v zásadě už je budován. „Tuto diskusi jsme měli vést na začátku. Mělo by to být memento, které do budoucna nemáme opakovat,“ řekl. Obdobný názor měli rovněž opoziční zastupitelé Jaroslav Němec a Robert Veverka, podle něhož zastupitelé dnešní diskusí pouze vyrobili vedení radnice alibi. „Za pár měsíců všichni zapomenou a bude to vypadat, že se tady o tom projektu diskutovalo,“ řekl.

Městská část by podle opozičního zastupitele Karla Koželuha měla zřídit participační výbor, který by v budoucnu předcházel podobným situacím a projekty diskutoval s veřejností. Zároveň uvedl, že by městská část stavbu mohla pozastavit a ještě upravit. O žádném z návrhů zastupitelé nakonec nehlasovali.

Jednání se zúčastnili obyvatelé městské části nebo lidé, kteří zde pracují. Část z nich se vyslovila k nové podobě Folimanka pod Nuselským mostem negativně a jiní naopak projekt uvítali.

Reklama

Související témata:

Doporučované