Hlavní obsah

Zastupitelé v Hostivici chtějí vyšachovat Ratha. Žádají soud, ať mu přepočítá výsledky

Foto: Profimedia.cz

David Rath se těsně dostal do zastupitelstva města Hostivice.

Reklama

Soud dostal už tři stížnosti na průběh voleb v Hostivici. Týkají se kandidátky, jejímž lídrem byl bývalý hejtman David Rath.

Článek

Politici, kteří uspěli ve volbách do zastupitelstva zhruba osmitisícové Hostivice, se snaží připravit o mandát bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Ten uspěl jako jediný z kandidátky uskupení Zdravá Hostivice, jejímž byl lídrem.

Političtí konkurenti se však obrátili na soud, aby výsledky hostivických voleb přepočítal. Míní totiž, že kandidátka Zdravé Hostivice měla dostat ve skutečnosti méně hlasů, než uvádějí volební výsledky.

Zdravá Hostivice přitom získala 5,21 procenta hlasů a jen těsně překročila hranici pro získání mandátu zastupitele.

Krajský soud v Praze podle mluvčí Jitky Kubešové už dostal kvůli průběhu voleb v Hostivici tři stížnosti. Minimálně dvě z nich se pak týkají právě kandidátky Zdravé Hostivice.

Seznam zjistil, že jednu z nich podal lídr kandidátky Hostivice 2006 Jiří Kučera. Další poslal k soudu vítěz voleb: HOme – Hostivice město.

„Stížnost vnímám jako pokus obejít vůli voličů, respektive jako pohrdání přáním voličů,“ řekl Seznamu Rath, který v Hostivici pracuje jako lékař.

Média už několik let plní jeho korupční kauza z éry, kdy stál v čele Středočeského kraje, a za niž byl letos opět nepravomocně odsouzen na několik let vězení.

Reportáž z města, kde kandidoval bývalý hejtman David Rath:

Reportáž.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Jiří Kučera uvedl, že jeho stížnost stojí na tom, že deset ze sedmnácti lidí na Rathově kandidátce nemělo trvalé bydliště v Hostivici. A to v době, kdy seznam svých kandidátů odevzdalo.

„Pokud by neměli trvalý pobyt ke dni voleb, pak podle zákona o volbách do zastupitelstva obcí neměli právo být voleni,“ prohlásil Kučera.

Nyní chce po soudu, aby počty hlasů přepočítal. Pokud by Zdravá Hostivice přišla o čtyři a více hlasů, do zastupitelstva by se podle Kučery nedostala.

David Rath nějaké pochybnosti odmítá. „Samozřejmě mandát zastupitele nemůže získat osoba, která nemá v době vzniku mandátu bydliště v Hostivici. Toto se nestalo. Mandát jsem získal já,“ uvedl Rath.

Zároveň doplnil, že neusiluje v novém vedení radnice o žádnou placenou funkci a chce být v opozici.

Může se přitom stát, že během mandátu se jeho korupční kauza dostane k pravomocnému rozsudku a Rath skončí ve vězení.

Už v lednu příštího roku pak soud otevře další větev rozsáhlého korupčního případu, v němž nyní zvolený hostivický zastupitel patří mezi hlavní obviněné.

Reklama

Doporučované