Hlavní obsah

Zastupitelé vyzvali Čunka, aby nepodepsal smlouvu na nemocnici

Foto: Seznam Zprávy

Jiří Čunek

Reklama

Dvě desítky zastupitelů Zlínského kraje vyzvaly hejtmana Jiřího Čunka, aby nepodepisoval smlouvu s vybraným projektantem nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Článek

Pod prohlášením jsou podepsáni nejen opoziční zastupitelé za ČSSD, KSČM, Svobodné a Soukromníky, ale i koaličního ANO, které už dříve mělo k projektu nemocnice výhrady. Po minulých volbách vytvořili koalici vítězní lidovci s ANO, STAN a ODS, v opozici jsou ČSSD, KSČM, Svobodní a Soukromníci a SPD.

Krajští radní schválili dodavatele projektové dokumentace na nemocnici minulý týden. Vítězem zakázky je sdružení „Nová nemocnice - Zlín“ za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH. Zakázkou na projekt nové nemocnice se však zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), a dokud úřad nerozhodne, není možné smlouvu s dodavatelem podepsat. ÚOHS již dříve rozhodl o tom, že soutěž je v pořádku, na přelomu července a srpna ale úřad obdržel rozklad proti prvostupňovému rozhodnutí. ÚOHS by o rozkladu měl rozhodnout do tří měsíců. Proti podmínkám v zadávacím řízení soutěže podala námitku společnost JIKA-CZ z Hradce Králové, která poté také podala rozklad.

Krajské zastupitelstvo opětovně schválilo stavbu nemocnice těsnou většinou v květnu. Podle Čunka by měla stát osm miliard korun. Projekt podporují lidovci a STAN, hlasovali pro něj také někteří členové ODS i opozice, ruku pro něj však nezvedli zastupitelé za ANO a většina opozice. Odpůrci projektu poukazují na nejasnosti ve financování, podle některých by nemocnice nakonec mohla stát mnohem více. Nelíbí se jim ani, že kraj nenechal vypracovat stejně obsáhlou studii jako v případě nové nemocnice, která by ověřila původně plánovanou rekonstrukci a dostavbu areálu současné zlínské nemocnice. Podle hejtmana je výhodnější postavit novou nemocnici než rekonstruovat a dostavovat v původním areálu.

Dvě desítky zastupitelů nyní vyjádřily nespokojenost s rozhodnutím Rady Zlínského kraje, která rozhodla o zakázce za 351 milionů jen měsíc před krajskými volbami. „Vyzýváme hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, aby odložil rozhodnutí a podpis smlouvy o dílo se zhotovitelem, který by měl vypracovat projektovou dokumentaci nové krajské nemocnice ve Zlíně - Malenovicích, do doby ustavení nového vedení Zlínského kraje po říjnových volbách 2020. S vysokou pravděpodobností se dá předpokládat, že krajské volby se stanou referendem o projektu nové nemocnice a nově vzešlá reprezentace může mít na věc zcela odlišný názor,“ uvedli zastupitelé v prohlášení. Vyzvali hejtmana, aby do konce svého mandátu jednal zdrženlivě a nečinil žádné kroky či závazky, které by se v budoucnosti mohly stát škodami velkého rozsahu.

Reklama

Doporučované