Hlavní obsah

Zástupkyně ombudsmana nesouhlasí s ukončením bezplatného testování u dětí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková nesouhlasí s případným ukončením bezplatného testování na covid-19 pro děti a mladistvé. Obrátila se proto dopisem na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Článek

Problém vidí Šimůnková u dětí starších 12 let a mladistvých. Jde o skupiny, kterým Listina základních práv a svobod garantuje zvláštní ochranu. Také Úmluva o právech dítěte vedle práva na volný čas a odpočinek výslovně uznává i právo dítěte svobodně participovat na kulturním životě a umělecké činnosti.

Zpoplatnění testů podle zástupkyně ombudsmana tato práva narušuje a jde proti nejlepším zájmům dětí.

Vycházím z toho, že děti do 18 let jsou daleko více chráněné. A tudíž by na ně neměla být přenášená povinnost hradit si testy a znemožňovat jim tak různé kulturní, společenské a sportovní akce, pokud jim testy nezaplatí rodiče,“ vysvětluje zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Podle jejího názoru by měly být testy bezplatné do 18 let a v úvahu by se měli brát i dospělí do 26 let, kteří nejsou zaopatření, nevydělávají si, ale studují.

V dopise Šimůnková ministra zdravotnictví upozornila i na budoucí zátěž pro rozpočty rodin a možné znevýhodnění dětí ze sociálně slabších rodin. Podobné argumenty podle zástupkyně ombudsmana platí také u dalších skupin mladých lidí.

„Uvítám, když uvedenému zásahu do rozpočtu a případným nerovnostem v přístupu budete věnovat pozornost i ve vztahu ke zletilým osobám, například nezaopatřeným dětem do 26 let,“ uvedla v dopise Šimůnková.

Mladí měli na očkování bezmála tři měsíce

Podmínkami, za jakých se budou lidé moci od září testovat, se chce na čtvrtečním mimořádném jednání zabývat vláda. V pondělí přitom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) uvedl, že o úpravách pravidel chce jednat do většího detailu přímo premiér Andrej Babiš (ANO).

Na aktuální dotaz redakce Seznam Zpráv, jak se staví k dopisu zástupkyně ombudsmana, zatím ministr Vojtěch nereagoval.

„Vyslechnu návrh a argumenty gesčního ministra zdravotnictví. Podle mého názoru je očkování hlavní cestou ke zvládnutí pandemie a je potřeba si uvědomit, že občanům z věkové kategorie 16–29 let byla registrace k očkování umožněna už na začátku června, tedy již před bezmála třemi měsíci,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Současně proto apeluje na všechny vysokoškoláky, aby se nechali očkovat a přispěli tak k hladkému průběhu nadcházejícího akademického roku.

Na argument, že měli mladí ve věku 16 až 29 let téměř tři měsíce času nechat se naočkovat, reaguje zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, že očkování není povinné. „Pokud není stanovené jako povinnost, tak není co řešit,“ konstatuje.

„Zajímají mě názory epidemiologů, podle toho se pak rozhodnu,“ reaguje před jednáním vlády ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Vláda už v červenci rozhodla, že se od 1. září nebudou z veřejného zdravotního pojištění hradit preventivní testy na koronavirus, které lidé potřebují například při cestování, pro návštěvu kulturních akcí či restaurací. Výjimku měly mít děti do 12 let, protože pro ně zatím není dostupné očkování. Indikované testy lékařem či hygienickou stanicí by pojišťovny nadále hradily. Šimůnková očekává, že vláda bude o možných výjimkách pro určité skupiny lidí nebo případné změně termínu znovu jednat.

Reklama

Doporučované