Hlavní obsah

Zasypaní horníci zůstanou v čínském dole měsíc. Zemřel první z nich

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze záchranné akce v provincii Šan-tung.

Reklama

Měsíc bez denního světla, 580 metrů pod zemí. Takové vyhlídky mají čínští horníci, které v dole uvěznila exploze. Záchranářům se k nim nedaří dostat a úspěch nevidí dřív než za dalších 15 dnů. Zraněním podlehl první z mužů.

Článek

Další z řady hornických neštěstí v Číně zatím dobrý konec nemá. Výbuch ve zlatém dole Chu-šan ve východní provincii Šan-tung 10. ledna uvěznil 22 horníků stovky metrů pod zemí. Exploze uzavřela východy z dolu a přerušila komunikaci s povrchem. Skupině 11 horníků se podařilo komunikaci se záchranáři navázat až po téměř dvou týdnech, které strávili zavalení asi 580 metrů pod povrchem. Záchranáři k horníkům spustili živný roztok, jídlo a lékařský materiál, podle čínských zpráv se měli muži dožadovat „kaše z prosa a kyselých okurek“. Fyzický stav osmi uvězněných se po posilnění měl zlepšit, další dva cítili „mírné nepohodlí“, jedenáctý zůstal po zranění v kómatu, uvedl záchranný a lékařský tým.

Ačkoli čínské zprávy uvádějí, že záchranáři pracují dnem i nocí, tím dobré zprávy prozatím končí.

Mezi skupinou byl i jeden těžce zraněný horník, který po 11 dnech na následky zranění hlavy zemřel. Další horník pravděpodobně zůstává uvězněný asi o 100 metrů níž v místech stoupající hladiny vody. Záchranářům se k němu nedaří dostat a nemají ani žádné informace o jeho stavu. Stále je potřeba najít zbývajících deset horníků, kteří o sobě dosud vědět nedali. Jedenáctka nalezených horníků se pokoušela najít zbylé ztracené kolegy pomocí laserů a reproduktorů, žádné odpovědi se jim však nedostalo. I přesto záchranáři do dalších oblastí spustili detektory a živné roztoky.

Foto: Profimedia.cz

Vzkaz, ve kterém horníci prosí o pokračování záchranné akce a upozorňují, že jich nejméně deset žije.

Záchranáři se navíc domnívají, že vysvobození těžařů uvězněných pod zemí ve východní Číně může trvat nejméně další dva týdny. „Překážky jsou příliš velké, což znamená, že k tomu, abychom se dostali k horníkům, potřebujeme nejméně dalších 15 dní,“ uvedl pro státní televizi CCTV Kung Chaj-tchao, zástupce vedoucího místního propagačního oddělení. Trosky, které brání záchranářům dobrat se cíle, váží asi 70 tun.

Záchranáři kvůli snahám o vytažení skupiny aktuálně rozšiřují jednu z šachet. Jde to ale pomalu, podle místních zpráv se musejí provrtávat tvrdou žulou, situaci navíc komplikuje stav podzemní vody. Drahocenný čas navíc záchranáři ztratili už jen tím, že nehoda byla ohlášena o více než den později. Kvůli tomuto 30hodinovému zpoždění už přišel o práci místní tajemník komunistické strany i starosta, vyšetřování příčiny výbuchu probíhá.

Místo záchrany, které ukázala v pátek státní televize, je plné hromady odkrytých trosek a těžkých strojů snažících se dostat do hluboké šachty. Záchranáři vyvrtali dva „nouzové“ kanály pro dodávku jídla a léků a nainstalovali telefonní linku. Podle informací zavalených horníků je pod zemí uvěznily „dva podzemní výbuchy“, další podrobnosti k případu ale vylezou až časem, uvedl ve čtvrtek deník China Daily.

Těžařské nehody jsou v Číně vzhledem ke špatné bezpečnosti a slabě dodržovaným předpisům poměrně běžné. V prosinci v dole na jihozápadě země zůstalo uvězněno a zemřelo 23 horníků.

Reklama

Doporučované