Hlavní obsah

Zátah hasičů na festivalech. Fanoušci nerespektují zákaz rozdělávání ohňů

Zákaz rozdělávání ohně platí i pro fanoušky festivalů. Účastníci metalového Brutal Assault se však oblíbeného grilování u stanu vzdát nechtějí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Červencové rozhodnutí hejtmana Královéhradeckého kraje o zákazu rozdělávání ohně platí i pro fanoušky hudebních festivalů. Hasiči proto po celou dobu konání festivalu Brutal Assault v Josefově na Náchodsku kontrolovali oficiální i neoficiální kempy, jestli v nich metaloví fandové negrilují nebo nepoužívají plynové vařiče. Řadu provinění sice našli, ale nikoho nechytili přímo při činu.

Článek

„To snad není pravda. Tady stanuje někdo hodně zodpovědný. Kdyby ty uhlíky zahořely a foukalo, ti lidé budou rádi, že si zachrání holý život,” kroutil hlavou náměstek úseku prevence krajského hasičského sboru Pavel Nejtek, který spolu s kolegy a policistou vyrazil hlídkovat.

Zděšení u něj vyvolal improvizovaný kemp na břehu řeky Úpy, který si vytvořilo několik polských fanoušků. Ti sice u jednoho ze stanů právě večeřeli ohřátý guláš, ale hasiči přišli pozdě, se zapnutým vařičem je nenačapali, poházené uhlíky kolem grilu už také byly vychladlé a nikdo se k nim nehlásil. Poláci proto pokutě unikli. „Ti lidé si neumí představit, jakou spoušť může tohle způsobit, a jak rychle ten požár může jít. Za svoji kariéru jsem toho zažil opravdu hodně,” dodal hasič.

Už zhaslé grily nebo plynové vařiče objevili hasiči u řady stanů. Vařič s plynovou bombičkou měla na kempinkovém stolku před stanem i mladá černovlasá Maďarka. Při kontrole se tvářila velmi provinile, pokutě se však vyhnula, vařič měla vypnutý. „Vím, že se to nemá, ale zatím se nám nic nestalo a doufám, že ani nestane,” řekla. Na dotaz, jestli ví, že za vařič může dostat pokutu, přiznala, že ano. „Jsme ale opatrní,” dodala.

Hasiči kromě fanoušků kontrolovali i opatření ze strany pořadatelů a stánkařů v areálu. Zaměřili se hlavně na stánkaře, kteří pracují s otevřeným ohněm a grily. Pár prohřešků našli, ale s provozovateli je prý jednoduše napravili. Pochvalovali si i přístup ze strany pořadatelů. „Řadu věcí a opatření udělali i nad rámec svých povinností. Spolupráce s nimi je výborná,” uvedl Nejtek.

Pořadatelé upozornění na zákaz rozdělávání otevřeného ohně rozvěsili po celém areálu i v okolí v kempech a jejich blízkosti. Upozornění zároveň pravidelně zveřejňovali na velké obrazovce mezi pódii. Hasiči měli na festivalu i jeden ostrý zásah, ve čtvrtek večer zahořela tráva na hradbách vedle pódia po jednom z pyrotechnických efektů. Ochranka, která na hradbách neustále hlídkuje, však oheň velice rychle zlikvidovala.

Festival Brutal Assault končí v sobotu večer, fanoušci, z nichž 75 procent tvoří cizinci, se začnou rozjíždět v průběhu neděle. Podle zkušeností policistů však příznivci tohoto festivalu patří k těm nejklidnějším a nejdisciplinovanějším, velké problémy v dopravě proto neočekávají.

Reklama

Doporučované