Hlavní obsah

Zátah na migrantské karavany. Mexiko před vstupem do USA zadrželo pět stovek lidí

Mexická policie zadržela na 500 migrantů ze Střední Ameriky.Video: Jana Lipská, AP

 

Reklama

Mexická policie v pondělí zadržela několik stovek migrantů ze středoamerických zemí v dosud největším zátahu proti takzvaným karavanám migrantů. Policisté odvezli k výslechům přibližně 500 lidí z asi 3000členné skupiny, která přes Mexiko míří k hranici se Spojenými státy, informovala agentura AP.

Článek

Migrace je předmětem sporů amerického prezidenta Donalda Trumpa s mexickou vládou. Trump v březnu pohrozil uzavřením hranice a nařkl Mexiko, že na nelegální migraci vydělává. Později však v reakci na zprávy o některých zadržených přistěhovalcích mexické úřady pochválil.

Zatím nejrozsáhlejší akce proběhla ve městě Pijijiapan v jihomexickém státě Chiapas. Policie tam naložila do autobusů několik stovek migrantů hledajících ve stínu úkryt před spalujícím vedrem, které komplikovalo jejich dlouhou cestu k severní hranici. Policisté museli proti mnoha bránícím se lidem použít sílu, uvedla AP.

Další migranti reagovali na zatýkání tím, že si do rukou vzali kameny a hole. Na střety s policií však podle dostupných informací nedošlo.

Mexiko loni k prvním ze série migračních karavan zvolilo vstřícný přístup, po Trumpově kritice a značném zpomalení provozu na hranicích s USA se však migranti v zemi setkávají se stále přísnějšími reakcemi úřadů.

Reklama

Související témata:

Doporučované