Hlavní obsah

Zátah na ruské špiony měl dokázat, že BIS nejsou čučkaři. Zvýšil ale napětí mezi tajnými službami

Zásah tajných služeb proti lidem napojeným na ruské špiony popisuje šéfredaktorka deníku Neovlivní.cz Sabina Slonková.Video: Lucie Stuchlíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle informací serveru Neovlivní.cz zásah, který měl dokázat schopnosti BIS, přiživil dlouhodobé napětí mezi touto tajnou službou a civilní rozvědkou ÚZSI.

Článek

Loni v lednu Bezpečnostní informační služba zasáhla proti několika ruským podnikatelům a zásah prezentovala jako „rozbití ruské zpravodajské služby na našem území“. Dodnes ale nebyl nikdo obviněn a zásah navíc přiživil dlouholeté napětí mezi dvěma tajnými službami.

Policie zasáhla proti majiteli továrny na vzduchovky Dmitriji V., přezdívanému Dyma. Podle vyšetřovatelů byla továrna jen zástěrka pro „provádění aktivit neslučitelných se zájmy České republiky“. Tady ale podle serveru Neovlivní.cz příběh zatím končí. „Nikdo z těch Rusů nebyl obviněný, nebyl vyhoštěný,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam šéfredaktorka deníku Sabina Slonková.

Sama BIS tuto konkrétní akci zmínila kvůli kritice prezidenta Miloše Zemana, že tato tajná služba je neschopná – přesně citováno, že „jsou to čučkaři“.

„Ředitel BIS prohlásil, že důkazem toho, že je BIS akceschopná, tak bylo právě rozbití ruské buňky na českém území,“ dodala Slonková.

Podle informací serveru zásah, který měl dokázat schopnosti BIS, přiživil dlouhodobé napětí mezi touto tajnou službou a civilní rozvědkou ÚZSI. Ta původně „Dymovu fabriku“ dokonce sama sledovala.

„Ten případ vlastně krásně ukazuje dvojí pohled na to, jakým způsobem se mají země vypořádávat s aktivitami lidí, které označují za špiony. Jeden výklad, který zastávala civilní rozvědka, byl ten, že se je vyplatí dlouhodobě sledovat, pokud není nutné nezbytně okamžitě zasáhnout, a získávat informace,“ popsala Slonková.

BIS upřednostňuje spíše druhý výklad – zasáhnout a síť rozprášit. Jenže Rusové i po zásahu v Praze operují dál a podle kritiků by bývalo lepší skupinu dál tajně sledovat.

„Monitorování Dymovy skupiny přinášelo značné množství informací. Tím, že je BIS nechala posbírat, všechno skončilo. Rusové tu bezpochyby vybudují nové sítě, nové komunikační uzly a už nemusíme mít takové štěstí a dostat se tak blízko,“ citoval server vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

Reklama

Doporučované