Hlavní obsah

Zatčený expolitik ANO si stěžuje soudu: Vazbu zneužíváte k nátlaku

Případ Švachula. Hlavní aktér v korupční kauze na radnici Brno-střed je již přes pět měsíců ve vazbě.Video: Radek Nohl, Profimedia.cz, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalému brněnskému radnímu za ANO Jiřímu Švachulovi se nelíbí, že narozdíl od dalších spoluobviněných zůstává ve vazbě.

Článek

Před pár dny uplynulo pět měsíců, co Jiří Švachula – hlavní postava korupční kauzy na radnici Brna-střed – skončil ve vazbě.

Švachula podle policie převzal úplatky ve výši bezmála 8,8 milionu korun. Dosud odmítal s vyšetřovateli spolupracovat.

A když ho opakovaně soudy nepustily na svobodu, tak si v poslední stížnosti posteskl. „Vazbu nelze zneužívat k tlaku na obviněné, aby obvinění nemohli užívat svých procesních práv, to znamená nevypovídat, nespolupracovat,“ uvedl Švachula ve své stížnosti, kterou jeho obhájkyně poslala k brněnskému krajskému soudu.

Bývalý radní Brna-střed za hnutí ANO v tomto dokumentu zároveň popsal, že má také další podezření. „Spoluobvinění, kteří jsou propuštěni z vazby, to mají za odměnu za to, že spolupracují,“ doplnil Švachula.

Zmínil v této souvislosti případ předsedy představenstva firmy Kros-stav Lubomíra Smolky. Jeho firma získala podle policie podezřele lukrativní zakázky na opravy domů pod patronátem brněnské radnice. Smolku žalobce Radek Mezlík pustil na svobodu, když začal o trestné činnosti na policii vypovídat.

Ke spolupráci s vyšetřovateli byl podle Švachuly přemlouván i bývalý místostarosta za hnutí ANO v Brně-Ivanovicích Petr Liškutin. Ten vedl v Brně-střed odbor investic a je tak spolu s Švachulou podle policie tím, kdo byl za zakázky odpovědný.

„Byl nabádán u vazebního zasedání ke spolupráci, doznání, odměnou mělo být propuštění na svobodu,“ doplnil Švachula.

Liškutin je narozdíl od Švachuly od poloviny června z vazby na svobodě. Podle rozhodnutí soudu se musí v tuto chvíli jen každých čtrnáct dní hlásit u probačního úředníka a musí se také zdržovat na adrese svého bydliště.

Státní zástupce Radek Mezlík vysvětluje, že pokud se obvinění rozhodnou s policisty spolupracovat, musí být z vazby propuštěni.

„Obviněný, který se rozhodne doznat a uvede další okolnosti rozšiřující dosavadní objasnění věci, začíná splňovat podmínky přiznání statusu spolupracujícího obviněného a tento je podle aktuální judikatury ohrožen v tomto případě trestem pouze do pěti let, což automaticky ‚rozpouští’ důvod útěkové vazby. Takže to není o nějaké vůli státního zástupce nebo soudce, jejich tlaku a podobně,“ uvedl Mezlík.

O policejní razii v Brně. Video: Lukáš Sál

V případě Švachuly však mají policie, státní zástupce a soud obavu, že by mohl utéct. Policejní odposlechy například zaznamenaly jeho slova o cestě do Švýcarska.

Švachula před soudem řekl, že nikam utéct nechce. A že se musí starat o své rodiče a děti.

Vedle bývalého radního Brna-střed zůstává v této kauze ve vazbě už jen podnikatel Petr Kalášek. Další vazební zasedání by se v jejich případě mělo konat během několika dní.

Reklama

Doporučované