Hlavní obsah
Online

Vojtěch: Růst případů zatím nelze spojovat s uvolňováním opatření

Tisková konference k další vlně rozvolnění opatření proti koronaviru.Video: Televize Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Od začátku epidemie se nakazilo 8 321 lidí, z nichž se už 5 249 vyléčilo a 293 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo. Dvě úmrtí připadají na uplynulý den. Aktuálně se s nemocí potýká 2 810 lidí.

- Hromadné akce včetně ve vnitřních prostorách budou od 25. května povoleny pro nejvýše 300 osob. Pokud bude epidemie dál pod kontrolou, kapacita se od 8. června zvýší na 500 lidí a od 22. června na 1000.

- Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po restauraci ji budou muset mít nasazenou. Uvnitř hospod, barů a restaurací bude platit zvýšená dezinfekce, stejně jako na zahrádkách.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali také ve čtvrtek:

  • Vojtěch: Vyhláška k financování nemocnic bude do dvou týdnů

    Vyhlášku, která bude upravovat letošní platby pojišťoven nemocnicím a ambulancím, jež pracovaly méně kvůli epidemii covid-19, chce mít ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připravenou do dvou týdnů. Bude to vyžadovat ještě novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Sněmovna ji projedná koncem května. Vyhláška by pak mohla být připravená do konce června.

  • Podnikům v ostravské Stodolní se možná nevyplatí otvírat

    Otevírací doba pouze do 23:00 bude pro bary a kluby v ostravské Stodolní ulici zřejmě velký problém. Ulice, o které se říká, že nikdy nespí, je známá bujarým nočním životem, a tak majitelé podniků zatím netuší, jestli se jim vůbec vyplatí otevřít. „To, co nás živí, nepovolili. Přes den máme, když to beru přes byznys, zájmovou činnost. To, co nás živí, je noční provoz. Tím pádem si nad tím musíme sednout a spočítat, jestli se nám vyplatí otevřít, nebo ne,“ řekl provozovatel Music Clubu E99 Daniel Putek.

  • Kvůli podvodům u příspěvku pro OSVČ padla dvě trestní oznámení

    Finanční správa dosud podala dvě trestní oznámeni a další připravuje v souvislosti s pokusy o zneužití vyplacení kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Dosud Finanční správa zastavila u pokusů o neoprávněné vyplacení příspěvku zhruba 1,2 milionu korun.

  • Firmy s malými tržbami by mohly mít nižší odvody

    Plánované snížení odvodů na pětinu by se mohlo týkat firem, jimž klesly tržby či odbyt o 30 procent meziročně od března do května. Při propadu poptávky by si musely nechat 90 procent zaměstnanců. Počítá s tím zatím poslední návrh další podpory z kurzarbeitového programu Antivirus, takzvaný režim C. ČTK o tom informoval Svaz průmyslu a dopravy. O přesném nastavení modelu C členové vlády jednají se zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanců či Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podoba podpory se tak postupně upravuje.

  • Nemocnice hradeckého kraje možná omezí odběry pro samoplátce

    Nemocnice Královéhradeckého kraje kvůli regulované ceně, kterou zavedlo ministerstvo zdravotnictví za testy na covid-19 pro samoplátce, zvažují omezení počtu odběrových míst. Uvažují i o omezení dalších služeb spojených s testováním.

  • Praha kvůli koronaviru přijde o 9 až 12 miliard korun

    Praha podle aktuálních odhadů počítá s tím, že kvůli pandemii nového koronaviru přijde o devět až 12 miliard korun. Tři miliardy korun rozdílu tvoří náklady na případnou spoluúčast samospráv na kompenzacích živnostníkům, kterou navrhla vláda a Senát ji ve středu vrátil Sněmovně. Částka zahrnuje jak přímé náklady ve výši zhruba miliardy korun například na nákup ochranných pomůcek, tak předpokládané výpadky daňových příjmů, jízdného v MHD, nájmů a podobně.

  • Pořadatelé budou moci dávat za zrušené kulturní akce poukazy

    Pořadatelé zrušených kulturních akcí budou moci odložit až na podzim příštího roku vrácení peněz za uhrazené vstupné. Lidé navíc budou moci požádat organizátory náhradou za peníze o poukaz na náhradní nebo odloženou akci. Návrh zákona, který to předpokládá, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Předloha má zmírnit dopady koronavirové krize na kulturu a zabránit krachům pořadatelů.

  • Lidé budou moci o výplatu dlužné mzdy opět žádat úřady práce

    Lidé, kterým jejich zaměstnavatel v platební neschopnosti dluží mzdu, budou moci o vyplacení výdělku opět žádat úřady práce. Umožní to zvláštní zákon, který dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval jeho mluvčí. Norma má napravit zákon ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru v justici, insolvencích a exekucích, podle něhož se nepřihlíží k insolvenčním návrhům na firmy, které byly podány do konce srpna. Pracovníci tak nyní nemohou o vyplacení dlužné mzdy žádat.

  • V Ústeckém kraji zůstanou kluby nejspíš zavřené

    V Ústeckém kraji zůstanou kluby a diskotéky nejspíš zavřené. Uzavřely se z rozhodnutí vlády kvůli nouzovému stavu vyhlášenému proti šíření koronaviru v polovině března. Teď je majitelé mohou opět otevřít, poslední zákazník musí ale odejít nejpozději ve 23:00. Majitelé a manažeři klubů, které ČTK oslovila, považují rozhodnutí ministerstva zdravotnictví za směšné.

  • Spolek: Otevření 2. stupně ZŠ nebude při daných opatřeních možné

    Návrat žáků druhého stupně do škol bude podle spolku Učitelská platforma možný zajistit jen při zrušení povinných rozestupů, maximálního počtu 15 dětí ve skupinách a distanční výuky. Při zachování těchto podmínek, které stanovuje hygienický manuál k ochraně proti koronaviru, je podle spolku znovuotevření obou stupňů základních škol nerealizovatelné. ČTK to dnes sdělila předsedkyně platformy Petra Mazancová. Pro řadu škol je podle ní obtížné za daných podmínek zvládnout obnovení provozu i jen pro první stupeň, kam se mají děti v omezené míře vrátit od 25. května.

  • Festivaly rozvolnění vítají

    Pořadatelé letních hudebních festivalů spíše vítají další vlnu rozvolnění podmínek pro konání společenských a kulturních akcí. Pořadatel festivalů United Islands of Prague a Metronome Prague David Gaydečka dnes ČTK řekl, že dnes oznámené povolení počtu účastníků akcí pro něj není žádná stoprocentní jistota, jak to bude v září. „Ale je to velice nadějná zpráva, že se to postupně rozvolní a že se na akcích budeme moci sejít ve větších počtech,“ uvedl.

  • Pro divadla jsou i nová omezení stále přísná

    Pro divadla, zejména ta menší, je stále omezující povinnost mít rozestupy mezi diváky. Některé scény, třeba Národní divadlo (ND), uvažují o tom, že na představení naplánovaná do konce současné sezony dají do prodeje více vstupenek, než původně počítaly. Problémem podle některých pořadatelů může být to, že si lidé nejsou jisti, mají obavy a nekupují si vstupenky ani na akce, na které již mohou. ND uvede od 10. do 14. června výjimečně pět představení pro omezený počet diváků, dvakrát činohru, dvakrát balet a jednou operní koncertní gala. Kromě prvního benefičního představení prodá na všechny zbylé večery sto lístků. Ředitel Jan Burian uvedl, že pokud vláda rozhodně o dalším uvolnění podmínek, počet vstupenek divadlo navýší.

  • Vansa podal trestní oznámení kvůli nákupu dezinfekce Prahou 4

    Opoziční zastupitel Prahy 4 a bývalý místostarosta Tibor Vansa (Piráti) podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli nákupu dezinfekce radnicí při pandemii covid-19. Podal jej kvůli podezření ze spáchání trestného činu porušení péče řádného hospodáře z nedbalosti. ČTK to dnes Vansa sdělil v tiskové zprávě. Vadí mu obchody radnice s firmou Rychle uklidit. Podle Deníku N  Praha 4 nakoupila půllitrové láhve dezinfekce po téměř 600 korunách, jejich cena je však asi třetinová.

  • Armádní medici zůstanou v Libereckém kraji jen do konce května

    Armádní medici, kteří od začátku dubna pomáhají pracovníkům Krajské hygienické stanice Libereckého kraje s vyhledáváním kontaktů v případě podezření na nákazu novým koronavirem, na konci května skončí. Spolu s nimi ukončí práci i armádní tým, který v Libereckém kraji pomáhal s mobilními odběry.

  • Jihočeské nemocnice nehodlají snížit ceny za testy pro samoplátce

    Jihočeské nemocnice nezmění ceny testů na koronavirus pro samoplátce, uvedly dnes v prohlášení. Účtují si za ně 2 600 korun. Tvrdí, že za cenu 1 756 korun, kterou nařizuje ministerstvo zdravotnictví, nejsou schopny službu nabízet. Podle holdingu Jihočeské nemocnice ministerská cena zahrnuje jen laboratorní práce, nikoli všechny náklady spojené s testem a jeho výsledkem.

  • Maďar: Kadeřníci musejí akceptovat štít i roušku

    Kadeřníci i nadále musejí podle epidemiologa Rastislava Maďara akceptovat současné nošení roušky a štítu. Pro klienty představují riziko. Štít je podle něj důležitý především tehdy, když se kadeřník k zákazníkovi přiblíží. Pokud je dál, štít na sobě nemusí mít. Řekl to dnes na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Iniciátor výzvy vládě za zrušení povinnosti štítů, majitel pražského kadeřnického salonu Robert Starý, bude ve svém apelu pokračovat, bude požadovat další stanovisko, řekl dnes ČTK.

  • Úřady měst ve Zlínském kraji se v pondělí vrátí k běžnému režimu

    Městské úřady ve Zlínském kraji začnou většinou od pondělí fungovat v běžném režimu, lidé tak v řadě měst budou moci úřady navštívit v úředních hodinách jako před epidemií koronaviru. Lidé však budou muset stále dodržovat hygienická a bezpečnostní opatření, na některých úřadech se lidem nadále doporučuje se dopředu objednat.

  • Nemocnicím pomohou se vzorky na covid-19 další roboti od ČVUT

    Nemocnicím pomohou s testováním vzorků na covid-19 další pipetovací roboti, které pro ně připravili výzkumníci z Fakulty elektrotechnické a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Robota Eppendorf nově využívají laboratoře v pražské Nemocnici Na Bulovce a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, další poputuje do vinohradské fakultní nemocnice. Od konce března Nemocnice Na Bulovce využívá robota Pipeťáka, vyvinutého na ČVUT.

  • Kvůli podezření na šíření nemoci covid-19 je žena ve vazbě

    Dvaatřicetiletou ženu zatkli a umístili do vazby policisté na Novojičínsku. Je podezřelá, že roznášela koronavirus. Policejní komisař ji obvinil ze zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci. „Přestože byla řádně poučena, že je v karanténě a musí dodržovat patřičná opatření, zákaz porušovala. Ať už jízdou taxislužbou, návštěvou nákupního centra nebo pohybem na veřejnosti přístupných místech bez ochrany dýchacích cest,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Trestní stíhání ženy je vedeno vazebně, hrozí jí až osmileté vězení.

  • Bioptická laboratoř Plzeň zatím neví, jestli bude v testech pokračovat

    Konečné rozhodnutí, jestli bude pokračovat v placených testech, zatím neučinila jedna z největších laboratoří v ČR, Bioptická laboratoř v Plzni. Denně vyhodnotí stovky testů pro své smluvní partnery a nedávno zřídila vlastní odběrové místo. Teď zatím odebere a vyhodnotí vzorky od lidí, kteří se na dnešek a víkend přihlásili. Pak se rozhodne, zda bude pokračovat s provozováním odběrů. „Samotný test by se do 1 674 korun ještě vešel, ale 82 korun, které ministerstvo určilo za odběr, náklady na odběr rozhodně nepokryje. Jen odběrová sada přijde na 75 korun,“ řekla ředitelka laboratoře Zdeňka Dušková. Do kalkulace ceny za odběr je ale podle ní nutné započíst i náklady na zřízení odběrového místa, vybavení, zřízení portálu pro bezkontaktní platby, dezinfekci, dopravení odebraných vzorků do laboratoře či práci odběrového týmu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy