Hlavní obsah

Zatkněte každého, kdo nemá roušku. Filipínský prezident vyhlásil tvrdý boj

Filipínský prezident Rodrigo Duterte.

Reklama

Na Filipínách bylo pro porušení podmínek koronavirových opatření zatčeno až 76 tisíc lidí. Policejní taktiky připomínají ty, jichž využívali ve „válce s drogami“. Za poslední den v zemi navíc přibylo až pět tisíc nakažených.

Článek

Filipínský prezident Rodrigo Duterte prohlásil, že způsob, jakým se Filipíny vypořádaly s pandemií koronaviru, zabránil až 3,5 milionu případů nákazy. „Společně budeme bojovat proti této pandemii se stejnou vášní, s jakou jsme vedli kampaň proti nezákonným drogám, kriminalitě a korupci na vysokých místech,“ uvedl Duterte.

Podle The Washington Post filipínská policie mezi 17. březnem a 25. červencem zatkla 76 tisíc osob a zaznamenala více než 260 tisíc případů porušení zákazu vycházení nebo povinné karantény. Ve stejné době bylo filipínské komisi pro lidská práva podáno více než devět set stížností na mučení, nelidské zacházení, zatčení nebo zadržení. Minulý týden bylo podle webu Business Insider (BI) nařízeno, aby policie zatkla každého, kdo se pohybuje venku bez roušky.

Sledujte s námi světové dění online:

V pondělním projevu Duterte uvedl, že šíření onemocnění covid-19 je „závažný zločin“ a vláda „nemá se zatýkáním lidí problém“.

S růstem počtu případů vláda oznámila řadu nových opatření, aby na Filipínách zastavila pandemii. Policisté například chodí od domu k domu a kontrolují, zda nemají obyvatelé příznaky nemoci. Zároveň občany nabádají, aby nahlásili, pokud by někdo ze sousedů příznaky měl.

Lidé, u nichž existuje pravděpodobnost nákazy, jsou podle webu BI následně převezeni do „karanténních center“ a tam otestováni.

Kontrola jednoho domu za druhým a apel na lidi, aby kontrolovali sousedy, nápadně připomíná policejní taktiky používané ve „válce s drogami“, uvádí BI.

Duterte „válku s drogami“ vyhlásil po svém zvolení v polovině roku 2016. Filipínská policie tvrdí, že za poslední tři roky zabila 6700 drogových dealerů, kteří se bránili zatčení.

Organizace na ochranu lidských práv se však obávají, že skutečný počet může být až čtyřikrát vyšší a že lze jednání filipínské policie v některých případech považovat za zločiny proti lidskosti.

Organizace spojených národů v červnu podle agentury AP prostřednictvím nově vypracované zprávy filipínskou vládu vyzvala, aby násilí proti podezřelým z drogových deliktů ukončila.

Rozsáhlé protidrogové tažení na Filipínách má tisíce obětí, podle OSN zde dochází k porušování lidských práv.

„Tvrdé zákroky ve snaze ochránit národní bezpečnost a vymýtit nelegální drogy vedly na Filipínách k četným případům porušení lidských práv, včetně usmrcení, nepodložených zadržení a očerňovaní politických disidentů,“ uvádí zpráva. Ta také tvrdí, že obavy z porušování lidských práv na Filipínách v posledních letech rostou.

Za eskalací policejních zatýkání stojí nárůst případů onemocnění covid-19. Za posledních 24 hodin přibylo na Filipínách téměř pět tisíc případů nákazy koronavirem, což je pro tuto asijskou zemi se 107 miliony obyvatel dosavadní rekord.

Počet lidí nakažených od začátku epidemie se tam už blíží ke stovce tisíc. Filipínští lékaři vyzvali vládu, aby v metropoli Manila vyhlásila přísnou karanténu. Tento týden zde musely být uzavřeny dvě velké nemocnice, protože se koronavirus rozšířil mezi zdravotnickým personálem. Další nemocnice v hlavním městě uvedly, že mají lůžka pro pacienty s covidem už zaplněná a další nemocné nepřijímají.

Filipíny jsou nyní s 98 232 infikovanými druhou nejhůře zasaženou zemí jihovýchodní Asie. První místo náleží Indonésii s 268 miliony obyvatel, zde se za poslední den počet nakažených zvýšil o 1560 na celkových 109 936 případů.

Existují obavy, že Filipíny by mohly Indonésii brzy předstihnout. Úmrtí s covidem zaznamenaly Filipíny 2039, za poslední den se počet zemřelých zvýšil o 17.

Reklama

Související témata:

Doporučované