Hlavní obsah

Komentář: Zatracení imigranti. Přijedou si do Británie a zápasí s teroristy…

Jiří Hošek
zástupce šéfredaktora
Foto: Profimedia.cz

Teroristický útok v Londýně si v pátek vyžádal dvě oběti

Reklama

Londýn zažil v pátek další teroristický útok s použitím nože. Za oběť mu padli dva lidé. Ještě horšímu řádění čerstvě propuštěného teroristy zabránili svým mimořádně statečným zásahem kolemjdoucí. Byl mezi nimi i jeden Polák. Přistěhovalci z EU jsou v Británii prostě všude a sdílejí s místními dobré i zlé.

Článek

Britští uživatelé sociálních sítí se od sobotního rána učí, jak se správně píše polské jméno Łukasz. Právě tak se totiž jmenuje onen duchapřítomný a chrabrý zaměstnanec Fishmongers’ Hall, který ze zdi strhl vystavený kel kytovce narvala a jal se s ním stíhat nebezpečného útočníka.

Nechci na následujících pár řádcích odporný teroristický čin uměle spojovat s brexitem. Zdůrazňování polské národnosti statečného muže mi ale přijde vhodnou příležitostí připomenout jednu z hlavních pohnutek podporovatelů odchodu Spojeného království z Evropské unie: Podstatně zredukovat přistěhovalectví z EU a podle některých radikálnějších jedinců vrátit ulice britských měst do podoby z 60. či 70. let minulého století.

Dotyční si podle mého názoru neuvědomují, kde všude se dnes unijní občané v Británii vyskytují. Bývají totiž plně integrováni a jen podle přízvuku poznáte, že vám ranní kávu v pobočce jednoho z řetězců dělá Italka, u zubaře kartu založí Češka a vašemu dědečkovi v pečovatelském domě utírá ústa Maďar.

U kolemjdoucích z London Bridge bychom měli klást důraz na jejich hrdinství a ne na jejich původ. Byli to zkrátka kuchař, turistický průvodce a mimochodem i jeden propuštěný vrah.

Nemusíme vypichovat, že v prvním případě jde o Poláka. Je to muž, který žije, pracuje a odvádí daně v Londýně proto, že se mu tam líbí, že mu tam život dává smysl a naplnění a že se tam cítí být doma.

Doma se v britské metropoli cítí taky jeden rumunský pekař a španělský bankéř. Nevím, jestli si vzpomínáte, ale o kus dál na Borough Market se při teroristickém útoku postavili v roce 2017 islamistům právě oni.

Rumun na teroristy házel přepravky a Španěl barové židle. Udělali by to samé, kdyby byli v Temešváru nebo Pamploně. Učinili tak ale v Londýně coby členové britské společnosti.

Tito lidé přispívají nejen k bohatství, ale i k duši Spojeného království. Možná jich v souvislosti se stále nedořešeným brexitem bude postupně ubývat. Unijní občané ale rozhodně z Británie nezmizí úplně.

Reklama

Doporučované