Hlavní obsah

Zatýkání neskončilo, hříšníků bude více než sedm, soudí o dopingové aféře lyžařů Chlumský z antidopingového výboru

Vedoucí Úseku dopingových kontrol Českého antidopingového výboru Jan Chlumský o dopingovém skandálu na lyžařském MS.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krevní doping je problém, aktuální kauzu lze srovnávat s odhaleným podváděním ruských sportovců.

Článek

Rakouská policie zatkla v dějišti mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu sedm lidí kvůli dopingu. Mezi zadrženými byl i dvojnásobný bronzový medailista z mistrovství světa Alexej Poltoranin z Kazachstánu a Rakušané Max Hauke a Dominik Baldauf.

Všichni ze zmíněné trojice se přiznali ke krevnímu dopingu. „Sportovci se v přípravném období odebere několik stovek mililitrů krve, poté se krev zakonzervuje. Do krevního oběhu je pak sportovci vrácena těsně před soutěží a vytrvalostní sportovci tak získávají určitou výhodu,“ popsal princip krevního dopingu Televizi Seznam vedoucí Úseku dopingových kontrol Českého antidopingového výboru Jan Chlumský.

Vyšetřovatelé zatím v souvislosti s případem zadrželi sedm lidí. Podle Chlumského ale lze předpokládat, že kauza je mnohem rozsáhlejší. „Těžko by se tato buňka starala jen o pět sportovců, kteří jsou kromě Poltoranina méně významní,“ řekl. Zároveň očekává, že nepůjde výlučně o lyžaře.

O roli dopingu se v uplynulých měsících a letech hovořilo zejména v souvislosti s ruskými sportovci. Jejich dopingové programy řídil stát. Podle Chlumského lze aktuální kauzu s tou ruskou srovnávat, ale Rusové z takového porovnání vycházejí v horším světle. „Ruský doping je daleko závažnější. Pro sportovní prostředí je to mnohem závažnější zásah než tato osamělá buňka, přestože může skrývat několik desítek sportovců,“ zhodnotil Chlumský.

Co chycené lyžaře čeká nyní? „Sportovci čelí dvojímu trestu. Ve sportu je doping zakázaný. Za tento typ přestupku hrozí čtyřletý zákaz činnosti, kdy sportovec nemůže závodit, ale ani trénovat na sportovištích. Pak může být trestán státními orgány činnými v trestním řízení. Trestná je distribuce a napomáhání k dopingu. V Rakousku může být trestána i několika roky vězení,“ dodal Chlumský.

Reklama

Doporučované