Hlavní obsah

Zatýkání v Liberci. Policie se zajímá o zakázky dopravního podniku

Vyšetřovatelé zatím obvinili devět lidí, tři z nich zatím nepustili na svobodu.

Reklama

Článek

Liberecká policie řeší velkou kauzu, při které policisté ve čtvrtek zasahovali v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou a v dopravní společnosti BusLine.

Vyšetřovatelé zatím obvinili devět lidí, tři z nich zatím nepustili na svobodu.

Seznam zjistil, že se policisté zajímají minimálně o dvě zakázky, na které získal liberecký dopravní podnik dotaci z Evropské unie. Jde konkrétně o nákup nových autobusů a opravu tramvajové trati.

Policie prošetřuje rovněž vyplacení bezmála 30 milionů korun dopravní firmě BusLine. Tuto částku vyplatilo představenstvo dopravního podniku společnosti před koncem loňského roku, i když s tím nesouhlasil jeho akcionář – město Liberec.

Případ dozoruje ústecké státní zastupitesltví, avšak náměstek ústeckého krajského státního zástupce Dan Anděl nechtěl pro Seznam komentovat, o co se vyšetřovatelé zajímají.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej upřesnil, pro jaké trestné činy bylo devět lidí obviněno.

Jde konkrétně o šest trestných činů: podplácení, přijetí úplatku, legalizaci výnosů z trestné činnosti, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození zájmů Evropské unie a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Mezi obviněnými jsou podle informací Seznamu mimo jiné zástupci libereckého dopravního podniku, místní politici nebo významný podnikatel v dopravě.

Reklama

Doporučované